Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 6. 18:36 Pénz

A nők többen diplomáznak, mégis kevesebbet keresnek, mint a férfiak

A magasabban képzettek többet keresnek, mint köztudott. Ám attól még, hogy a felsőoktatásban tanulók többsége nő, a nők kevesebb pénzt keresnek – világít rá az ellentmondásra az amerikai Forbes cikke. Ez Magyarországon is így van.

Az Egyesült Államokban a hallgatók 56 százalékát teszik ki a nők, és ugyan csiga lassan záródik az olló a nők és a férfiak fizetése között, az előbbieké még mindig 20 százalékkal alacsonyabb. A mostani tempóval 2059-re egyenlítődhetnek ki a nemek fizetései.

Más szóval a férfiak ugyanolyan képzettséggel és diplomával többet keresnek ugyanabban a pozícióban, mint egy nő, ami szinte minden iparágra és területre igaz, nagyon kevés kivétellel. A karrierút során pedig a férfiakat gyakrabban léptetik elő, ami tovább növeli a fizetések közötti különbségeket.

A nemek közötti fizetéskülönbségeket vizsgáló kutatás arra is választ talált, hogy ez miért van így. A University of California női hallgatói például kifejezetten olyan területen koncentrálódnak, amelyek jellemzően kevesebbet fizetnek (társadalomtudományok, művészet és bölcsészettudomány), miközben a jobban fizető mérnöki, informatikai és gazdasági szakokon a férfiak vannak túlsúlyban.

Magyarországon is hasonló a helyzet, nálunk az előző tanévben a felsőoktatásba járók 54 százaléka volt nő. Ennek megfelelően a diplomát szerzők között is a nők dominálnak, évente körülbelül 15 ezerrel több nő szerez oklevelet a felsőoktatásban, mint férfi.

 

Ugyan a nemek fizetései közötti különbségekről nincs pontos magyar adat, a legutóbbi (2016-os) bértarifa szerint Magyarországon is többet keresnek a férfiak, mint a nők. Két évvel ezelőtt a férfiak teljes bruttó átlagfizetését 286 ezer forintra becsülték, miközben a nők 238 ezer forintot kerestek. A nők tehát 17 százalékkal kisebb fizetést kapnak átlagosan, mint a férfiak.

Csak a versenyszférában, közmunkások nélkül ugyanez 302 ezer és 255 ezer forint volt, így itt hajszálnyival kevésbé, 16 százalékkal maradnak le a női fizetések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz gender gender gap jövedelemkülönbségek nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.