Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. augusztus 22. 10:41 Pénz, Vállalat

Négyezer éves a világ legelső fogyasztóvédelmi panasza

Egy anyagtáblára véste fel a tudomány mai ismerete szerint a világ első fogyasztóvédelmi panaszát Nanni to Ea-nasir több mint 3800 évvel ezelőtt a mezopotámiai Ur városában. A Quartz beszámolója szerint a település ma Irak déli részén fekszik, Tell el-Muqayyar mellett.

A British Museumban kiállított agyagtáblán a fogyasztó arra panaszkodott, hogy rossz minőségű rézércet kapott, egy másik szállítmánnyal kapcsolatban pedig azt kifogásolta, hogy eleve késett és rossz helyre ment a megrendelt áru. A panaszt akkád nyelven, ékírással vésték az agyagtáblára, amely 11,6 centiméter magas, és 5 centi széles volt.*Az akkád az egykori Mezopotámiában élő asszírok és a babiloniak nyelve volt. Ékírásuk a sumerból származik.

A reklamáció szerint i.e. 1750-ben Nanni elutazott a Perzsa-öbölbe, ahol rezet szeretett volna vásárolni. Egy ottani kereskedővel megállapodott egy nagyobb mennyiségről. Nanni később visszautazott Mezopotámiába, elküldte a szolgáját a kialkudott vételárral a zsákjában. A réz azonban az ígéret ellenére nem volt jó minőségű.

„Amikor eljöttél, azt mondtad, hogy: Gimil-Sin-et, azaz finom minőségű rézötvözetet adok neked”, írta Nanni az ügynöknek.*A. Leo Oppenheim chicagói professzor 1967-ben megjelent könyvében fordította le először a levelet akkád nyelvről angolra.

A panaszból kiderült, hogy a kereskedő nem bánt kesztyűs kézzel Nanni szolgálójával, miután az kifogásolta az áru minőségét. „Ha kell az áru vidd el, ha nem, akkor menj el!”, zárta rövidre a vitát a kereskedő.

Végül üres kézzel érkezett haza a szolga, akinek ráadásul ellenséges területen kellett az utat megtenni. Nanni azért haragudott meg az eladóra, mert a pénzt már jó előre kifizette a kiváló minőségűnek mondott rézércért, miközben a kereskedő ócska nemesfém-ötvözettel akarta átverni.

Nanni a levele végén felhívja az eladó figyelmét arra, hogy mostantól ő fogja személyesen az árut átvenni a saját udvarában, és csak a jó minőségű rézércet tartja meg, a többit vissza fogja küldeni. Egy kicsit még szidja a kereskedőt a stílusa miatt, és csodálkozik rajta, hogyan lehetséges az, hogy ilyen szolgáltatás nyújtása mellett az illetőnek még mindig vannak kuncsaftjai. Igaz, Nanni végül nem pártolt el tőle, úgy tűnik a Perzsa-öbölből érkező rézércnek nagy piaca volt az ókori Mezopotámiában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat British Museum fogyasztóvédelem Mezopotámia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.