Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 16. 16:54 Élet

180 millió forintos fizetésemelésről mondott le a Financial Times vezére

John Ridding, a brit Financial Times vezérigazgatója lemond több mint félmillió fontos (180 millió forintos) béremeléséről, miután a lap újságírói a fizetésére panaszkodtak – írja a BBC.

Steve Bird, az FT-nél dolgozó újságírók szakszervezetének vezetője nem sokkal korábban levelet írt a cég alkalmazottainak, amelyben abszurdan magasnak nevezte Ridding évi 2,6 millió fontos (940 millió forintos) fizetését, amelyet még tavaly állapítottak meg neki, és magában foglalja a szóban forgó félmillió fontot. Ezután a szakszervezet arra kérte őt, kezdeményezze, hogy minden dolgozó fizetése emelkedjen.

A dolgozók meghökkenése hallatán Riddig úgy döntött, lemond az emelésről. (Így tehát évi 2,1 millió fontot keres majd.) Ugyanakkor a cég alkalmazottainak írt üzenetében kifejtette, hogy a fizetését a lap japán tulajdonosa, a Nikkei határozta meg, méghozzá függetlenül és teljesítményalapon.

Ugyan nagyon jól teljesítettünk, elfogadom, hogy az ebből következő fizetésemelkedésem rendellenesnek érződik és aggályokat vetett fel a cégen belül. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy a bruttó 510 ezer fontot visszaforgatom a cégbe

– írta Ridding, aki a pénzt először arra fordítaná, hogy létrehozzon egy női fejlesztési alapot, amely a cég törekvéseivel összhangban támogatná, hogy több nő kerüljön vezetői székbe, illetve hogy csökkenjen a nemek fizetései közötti különbség.

Az újságíró-szakszervezet üdvözölte Ridding döntését, de így is követelésekkel állt elő. Azt kérték, hogy a szerkesztőségen belüli és kívüli munkatársak fizetését is emeljék meg az infláció feletti mértékben. Emellett arra kérik Riddinget, mondjon le idei bónuszáról, és felszólították az igazgatótanácsot, hogy fedjék fel, melyik igazgató mennyit keres.

A Nikkei, ami 2016-ban vásárolta meg a Financial Timest a Pearson kiadótól, mindössze annyit közölt: nagyon elégedett a Ridding vezetése alatt elért növekedéssel. Tiszteletben tartják és támogatják a javaslatát, amely szerint jutalmát arra használná, hogy a lap egyik fontos missziójára irányítsa a figyelmet.

Az Egyesült Királyságban egyébként 11 százalékkal nőtt tavaly a cégvezetők fizetése. A Chartered Institute of Personnel Development felmérése szerint a legnagyobb brit cégeknél a medián*A medián azt mutatja meg, hogy ha sorba rendezzük a munkavállalókat bérük szerint, akkor mennyit keres a “középen lévő” dolgozó, akinél ugyanannyi ember kap kevesebbet és többet is. vezetői fizetés majdnem 4 millió fontra (1,45 milliárd forintra) nőtt tavaly a 2016. évi 3,5 millió fontról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bónusz Financial Times fizetés jövedelmi egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.