Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 10. 19:10 Világ

Úgy szétverték a török lírát, mintha 550 forintba kerülne egy euró

Pénteken is elképesztően rossz napja van a török lírának, a dollárral szembeni jegyzések 18 százalékot estek. Már Recep Tayyip Erdogan elnök délutáni beszéde miatt is pánikoltak a befektetők, ám a tűzre még Donald Trump amerikai elnök is rátett egy lapáttal. Miközben a török elnök beszélt, Trump a Twitteren jelentette be, hogy megduplázzák a Törökországgal szembeni acél- és alumíniumtermékekre szóló vámot „nemzetbiztonsági kockázatokra” hivatkozva.

Törökország nem fogja elveszíteni ezt a gazdasági háborút – mondta Erdogan pénteken az állami televíziónak. Az elnök ma két városban is beszédet tartott, ahol újra arra kérte a lakosságot, váltsák deviza- és aranymegtakarításaikat lírára, mert „így tudnak a leghatékonyabban visszacsapni a Nyugatnak”, amellyel most gazdasági harcot folytatnak.

A Bloomberg közvetítése szerint a török elnök arról is beszélt: az országot ért „gazdasági támadás” annak tudható be, hogy „kisebb nézeteltéréseik” vannak egyes hatalmakkal, amelyek olyan szinten rombolták le a Törökországgal való jó kapcsolatukat, hogy annak helyreállítása már közel lehetetlen. Ez a kijelentése jól mutatja, hogy az amerikai-török kapcsolatok tényleg válságban vannak.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErdogan éppen most mutatja be, hogyan okoz gazdasági tragédiát a túlpörgetett illiberalizmusA gazdaságban is végzetes lehet, ha minden hatalom egy ember kezében koncentrálódik.

 

A „gazdasági háborúra” utalva Erdogan elmondta, hogy minden eshetőségre van tervük. A „kamatlobbistáknak” pedig megüzente, ne szálljanak el a vágyaiktól, és hogy nem lesznek képesek „térdre küldeni ezt az országot”. (Erdogan saját bevallása szerint a kamatok ellensége, nem akarja, hogy a jegybank kamatot emeljen, ami pedig megállíthatná a líra zuhanását, viszont fékezné a gazdaságot. Arra utalt, hogy a befektetők a líra esésére játszva ki akarják kényszeríteni a kamatemelést.)

Törökország alternatív megoldásokban gondolkodik, mint Kína, Oroszország, Irán és „néhány európai ország” – mondta Erdogan, aki elég valószínű, hogy Magyarországra is gondolt.

Az elnök beszédét követően veje, Berat Albayrak – akit Erdogan júliusban nevezett ki pénzügyminiszternek – a gazdasági tervekről beszélt. Albayrak rengeteg jól hangzó dolgot mondott, ám konkrétumok nélkül, ami kevés volt ahhoz, hogy a piacokat megnyugtassa. Szerinte a szeptember elején bemutatandó új gazdasági modell majd jobban harmonizál a pénzügyi piacokkal. Arról is beszélt, hogy jegybanki függetlenségnek meg kell maradnia, ugyanis az kritikus fontosságú a török gazdaságnak. Ezek azonban leginkább csak üres szavaknak hangoznak.

Már Erdogan szavai sem tettek jót a lírának, ám ami ezután jött, az tényleg odacsapott a török fizetőeszköznek.

Miközben Erdogan beszédét tartotta, Donald Trump egy kissé kárörvendő Twitter-bejegyzésben üzente meg a törököknek, hogy felhatalmazást adott kormányának arra, hogy megduplázza az acél- és alumíniumtermékekre vonatkozó vámtarifa mértékét Törökországgal szemben, „miközben a törökök valutája rohamosan esik a mi erős dollárunkkal szemben”. Az aluminíumtermékekre 20, az acéltermékekre 50 százalékos kulcs vonatkozik ezentúl. A Törökországgal való kapcsolataink most nem túl jók! – írta Trump.

A Bloomberg szerint tavaly 1,04 milliárd dollárnyi acélt és 60 millió dollárnyi alumíniumot exportáltak a törökök az USA-ba. A júniusban bevezetett tarifával 266,6 millió dollárt veszít Törökország, így a tarifaduplázással ez az összeg is kétszeresére nőhet. Már a vámok első köre is rosszul érintette az országot, ugyanis Törökország a hatodik legnagyobb acélgyártó ország a világon.

A gazdasági problémák és az amerikai konfliktus miatt már jó ideje rosszul teljesítő török líra a mai események hatására 6,79-ig gyengült napközben a dollárral szemben, majd késő délutánra 6,41-ig korrigált. Ezzel a líra 16 százalékos esésben van ma, míg egy hét alatt már 26 százalékot esett. Ezzel a török fizetőeszköznek sikerült átvenni a vezetést az argentin pesótól, amely eddig az idén legrosszabbul teljesítő devizák rangsorát vezette.

Forrás: Yahoo Finance

Ha az év eleji líra-dollár (3,79) és forint-euró (309,57) árfolyamot vesszük alapul, akkor 

a török deviza mai mélypontja annak felel meg, mintha egy euróért valamivel több mint 550 forintot kellene adni.

A bajt az is jól mutatja, hogy a török lírára szóló devizaopciók árából visszaszámított, úgynevezett implikált volatilitás – ami a lírabefektetés kockázatosságát jellemzi – a pénzügyi válság óta nem járt olyan magasan, mint ma – hívta fel a figyelmet a Bloomberg.

A líra elképesztő bukását a nemzetközi piacok is megérezték. A feltörekvő országok devizái szintén kivétel nélkül nagyot estek, köztük a forint is. Nemcsak az euróval, hanem a dollárral (az alábbi ábrán) szemben is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai védővámok devizapiac Donald Trump forint líra recep tayyip erdogan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.