Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 3. 12:39 Pénz

Aranyba menekülnek Trump haragja elől

Az iráni gazdaság már régóta elég gyengén teljesít, a nyugati szankciók feloldása után azonban az országban mindenki abban reménykedett, hogy jobb időszak jön. Ennek tett keresztbe, hogy Donald Trump amerikai elnök fokozatosan ismét életbe lépteti a büntető intézkedéseket, ami máris az az iráni riál leértékelődéséhez vezetett.

A feketepiaci riál-dollár árfolyam csütörtökön 105 ezer volt, miközben múlt héten még csak 90 ezernél járt. (A hivatalos árfolyam ennél egyébként jóval erősebb iráni szempontból, 44 ezer körüli.) Ennek nyomán az arany is egyre drágább az irániak számára, pedig dollárban kifejezve éppen gyengébb periódusban van.

 

Sok iráni azonban annyian fél az újabb szankciók hatásától és a már most is meglehetősen magas infláció további gyorsulásától, hogy igencsak felfutott az arany kereslete. Emellett van egy konkrétabb ok is: hétfőn életbe lép az Irán nemesfém-kereskedelmét sújtó amerikai szankció. Ez ugyan megnehezítheti az importot, de a Bloombergnek nyilatkozó szakértők arra számítanak, hogy az arany iráni kereslete erős marad az év hátralévő részében is. Nehéz ugyanis kiszámítani, milyen hatásai lesznek, amikor novemberben ismét életbe lépnek az iráni energia- és pénzügyi szektorra vonatkozó amerikai szankciók.

Az Arany Világtanács adatai szerint Irán aranyrudak és -érmék iránti kereslete háromszorosára nőtt az idei második negyedévben, és elérte a 15,2 tonnát. Ez az utóbbi négy év legnagyobb mennyisége. Az irániak 2016-ban még csak 15 százalékát vásárolták fel a Közel-Keleten értékesített aranynak (az ékszerekkel nem számolva), idén április és június között viszont már a háromnegyedét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany Donald Trump gazdasági szankció Irán usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.