Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. október 11. 12:59 Közélet, Pénz

Jövőre magasabb fokozatra kapcsol az ingatlanpiac fűtésében a kormány

A hitelezési szabályok lazítása és más kormányzati intézkedések mellett a piaci folyamatok is hajtják az ingatlanhitelezést, viszont újabb eszközökkel élénkítené a kormány az ingatlanpiacot, aminek következtében 10-15 százalékos drágulás sem kizárható jövőre.

Mi történt? Egyre többen vesznek fel 20 százalék alatti önerővel hitelt. Júniusban már a felvett hitelek 3,1 százalékánál kisebb volt az önerő, mint 20 százalék – írta a Portfolio.hu a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett friss adataira hivatkozva.

Tágabb kontextus: 2015-től a jegybank maximum 80 százalékban határozta meg az ingatlanok értékéhez képest felvehető jelzáloghitel összegét, de ezt idén az év elejétől a 41 évesnél fiatalabb, első lakásukat vásárló hitelfelvevők esetében 90 százalékra lazították.

  • Az összes felvett hitel esetében is csökken az átlagos önrész aránya, tehát a hitelfelvevők átlagosan is több hitelt vesznek fel. Ehhez jelentősen hozzájárulhatott a Csok Plusz év eleji bevezetése, de a piaci hiteleknél is látszik ugyanez a trend.
  • Ez még erősödhet is, ugyanis a jegybank az adósságfék-szabályok további lazítását tervezi: a Portfolio értesülései szerint az új építésű lakások esetében az zöld lakáshiteleknél csökkentenék 10 százalékra a minimális önerő szintjét.

Felülnézet: ugyan a legfrissebb, augusztusra vonatkozó jegybanki adatok szerint a szerződött lakáshitelek összege augusztusban visszaesett júliushoz képest, trendszerűen 2023 vége óta felfutóban van itthon az ingatlanhitelezés.

  • A harmadik negyedévben az előző három hónapos időszakhoz képest országosan 1,2 százalékkal nőttek az ingatlanárak az Ingatlan.com statisztikái szerint. A KSH lakáspiaci árindexe alapján a 2023-as stagnálást követően 2024-ben ismét beindult az árnövekedés.
  • Idén január és szeptember között 92 ezer tranzakció valósult meg a Duna House tranzakciószám-becslése alapján, ami azt jelenti, hogy már idén összejött a tavaly becsült forgalom egésze. Éves szintén 110-130 ezres tranzakciószámra lehet számítani az ingatlanközvetítő vállalat előrejelzése szerint.

Mi várható? A kormány jövőre lehetővé teszi, hogy nyugdíjpénztári megtakarításokat ingatlancélra lehessen felhasználni, emellett pedig jelentős, jelenleg állampapírban tartott megtakarítások is megjelenhetnek a piacon, az Ingatlan.com elemzése szerint akár összesen 1000 milliárd forintos nagyságrendben.

  • Nem kizárhatóak még más kormányzati intézkedések sem, Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában például arról beszélt, hogy a terveik között szerepel a fiatalok lakáshoz jutásának elősegítése. A Telex által megszerzett kormányzati háttéranyag szerint akár radikális fordulat is jöhet az állami lakáspolitikában.
  • Mindezek alapján az Ingatlan.com előrejelzése alapján jövőre 10-15 százalékos ingatlanpiaci drágulás sem kizárható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzorult helyzetben is megtalálhatja az osztogatás fedezetét a kormányLassan csökken a költségvetési hiány, és közben juthat pénz a hangulatjavításra szolgáló kisebb lépésekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz első Orbán-kormány alatt épült annyi lakás, mint ami most ambiciózus cél lettA Fidesz legelső kormányzása alatt évente átlagosan 24 ezer lakás épült, 2010 óta viszont már csak 15,5 ezer.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem befelé, hanem kifelé tereli a pénzt a nyugdíjrendszerből a kormányA választások előtti évre vonatkozóan módosítana egy szabályt a kormány, a nagyobb ívű nyugdíjreform most nem foglalkoztatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz csok plusz ingatlanárak ingatlanpiac megtakarítás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.

Stubnya Bence
2024. október 9. 22:15 Közélet

A kormányban is feszültségeket okozott, hogy a szenvedő akkuiparra fogadtak

Nyáron már mutatott életjeleket a döglődő hazai akkuipar, de egyelőre jogosnak tűnik Nagy Márton kiakadása Szijjártó Péterre.

Stubnya Bence
2024. október 9. 14:49 Közélet, Pénz

Tovább szűkülhet az önkormányzatok gazdasági mozgástere az iparűzési adó átszabásával

2025-től a települések iparűzésiadó-bevételének egy része egy központi alapba kerülne, ezekre a forrásokra pedig a járások pályázhatnának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. október 9. 04:41 Élet, Közélet

Gáláns aprópénzszórás lehet a családi adókedvezmény megduplázása

Kis lépés az államnak, nagy lépés a választási kampánynak. A szegényeknek inkább a családi pótlék emelése jönne jól, de arról nincs szó.

Mészáros R. Tamás
2024. október 8. 04:39 Élet, Világ

Ha a kormány kelet felé néz, ott is azt látja, hogy küzdeni kell a növekedésért

Kínában a 2008-as válság óta nem látott módszerekkel próbálnak élénkíteni, de szerkezeti átalakításokról hallani sem akarnak.

Jandó Zoltán
2024. október 7. 04:34 Pénz, Vállalat

Valódi pénzgyárat indíthatott volna be a magyar vállalkozó hamis brazil kötvénye

Alkalmas lehet a hamis kötvény kvázi tisztára mosására, ha valaki úgy viszi be egy cégbe, ahogy azt a papíron ezermilliárdokat érő brazil állampapírral tették.