Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 2. 14:30 Közélet

Változóan alakult a régiós repterek évkezdése, a budapesti forgalom viszont rekordot döntött

Másfél millió utassal csúcsot döntött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma júniusban, az idei első félévben regisztrált 7,9 millió fős utasforgalom továbbá hét százalékkal meghaladja a korábbi rekordév, 2019 első hat hónapjában tapasztalt szintet. Így 2024-ben az utasszám magasabb lehet a járvány előttinél a Budapest Airport közleménye szerint.

Tágabb kontextus: a turizmus egész Európában szárnyal, a külföldiek költései elérhetik a 800 milliárd eurót a kontinensen, ami 37 százalékkal több a pandémia előtti években jellemzőnél. A hagyományosan népszerű nyugat- és dél-európai attrakciók mellett az eddig kevésbé felkapott térségekben is többen fordulhatnak meg idén.

Számokban: a vendégéjszakák tekintetében az idegenforgalom már a világjárvány végén elérte az azt megelőző szintet az Európai Unióban, Magyarországon erre azonban csak az idei év elején volt példa. A koronavírus terjedését akadályozó óvintézkedések után az infláció tépázta meg az utazási kedvet.

  • A régió nagyobb repülőterein változóan alakult idén az évkezdés, a varsói Chopin repülőtéren volt még kiemelkedő növekedés az utasforgalom tekintetében, míg a pozsonyi és a prágai repülőterek forgalma csökkent az első negyedévben a járvány előtti utolsó év, 2019 azonos időszakához képest. A debreceni repülőtér forgalma jókora visszaesést mutat.

Miért fontos ez? A ferihegyi repülőtér forgalma már csak azért is lényeges, mert az nemrégiben állami tulajdonba került. A légikikötő már most is zsúfolt, az ezt enyhítő fejlesztések a tranzakció lezárultával újra lendületet kaphatnak, amit a turisztikai körökben befolyásos Orbán Ráhel, a Tiborcz István-féle BDPST kreatívigazgatója is megerősített a napokban.

  • A reptérvásárlás pénzügyi megtérülése kérdéses a Budapest Airport Zrt. eredményét szembeállítva a finanszírozás költségeivel. A kormánypárti érvelés e kétségekkel szemben a forgalom növekedésére is alapoz, a mostaninál a jövőben nagyságrendekkel megemelkedő nyereségtermelésre számítva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUgyanannyit költenek nyaralásra a magyarok, mint a járvány előtt, csak sokkal kevesebbet kapnak érteAz infláció és a forint gyengülése is a nyaralás árát növeli, amivel a háztartások költségkeretei nem tartják a lépést, de ettől még utaznának a magyarok, külföldre is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába az állami tulajdon, a budapesti reptér zsúfoltságát még nagyon sokáig nem enyhíti új terminálA nemrég kivásárolt üzemeltető korábbra tervezte a hármas terminál megvalósítását, de a friss bejelentés szerint erre legalább 2032-ig várni kell.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Ferihegy légi közlekedés liszt ferenc nemzetközi repülőtér repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.