Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. július 10. 13:31 Közélet, Vállalat

Hiába az állami tulajdon, a budapesti reptér zsúfoltságát még nagyon sokáig nem enyhíti új terminál

2032-re épülhet meg a harmadik terminál Ferihegyen, derült ki a repülőtér felvásárlásáról szóló tegnapi sajtótájékoztatón a végleges vételár mellett, ami a várakozásoknak megfelelően 3,1 milliárd euró volt. A fejlesztés infrastrukturális beruházásokkal és kereskedelmi egységek létesítésével is jár, továbbá kérdésessé vált a nemrégiben felújított egyes terminál sorsa.

Miért fontos ez? A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelíthetőségét és kapacitását régóta érik kifogások, ám ahogy az állami bevásárlás lehetősége egyre komolyabbá vált, az ezeket kezelő fejlesztések is mintha lendületet vennének. A terminálokról Nicolas Notebaert, a tranzakcióban az állam melletti szakmai befektetőként feltűnő Vinci elnök-vezérigazgatója is beszélt.

Előzmények: már nyolc éve felmerült az új terminál építése, aminek elkészültét 2019 és 2021 közöttre várta a repülőtér akkori igazgatója, Jost Lammers. A járvány mélypontját követően, 2021-ben még mindig csak tervekről volt szó, az időközben Lammerst váltó Chris Dinsdale 2025-re prognosztizálta a nagyjából három évig tartó építkezés megkezdését.

  • Katari közreműködést emlegetett a harmadik terminál felépítésében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tavaly decemberben. Az új, személy- és teherforgalmat is lebonyolító létesítmény fejlesztése során Katar állami befektetési alapjával bővülhet a repülőtér immáron a magyar államból és a francia Vinciből álló tulajdonosi köre.
  • Az egyes terminál újranyitása hosszú távon nem jó megoldás a Vinci vezetője szerint, noha a 2012-ben bezárt egység modernizálására vonatkozó tervek láttak napvilágot 2022-ben. Eredetileg már az idén megnyílt volna a felújított terminál, ám még mindig kérdéses, hogy mikor indulhat meg a felújítás.

Tágabb kontextus: a kormány Budapestet igyekszik a kínai turisták és befektetések európai kapujaként pozicionálni, a Vinci pedig komolyan törekszik a piacvezető pozícióra a repülőtér-üzemeltetők körében, így mindkét tulajdonos erősen érdekelt a fejlesztésekben. Ebben mellesleg a kínaiak is részt vehetnek a régóta tervezett repülőtéri vasút építésével.

  • A legjobbak között is előfordul a Vinci által üzemeltetett repülőtér, az oszakai légikikötő a negyedik helyet foglalja el az AirHelp idei toplistáján. Ezen a rangsoron a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a 155. helyre került a 239 helyszínből álló mezőnyben, a 2022 óta elért pontszámok a színvonal javulását jelzik.

Számokban: a ferihegyi repülőtér személyforgalma 2019-ben érte el a csúcsát több mint 16 millió utassal, ami a járvány alatt mintegy a negyedére esett, de tavaly már a 15 milliós szintet közelítette. Idén 17 millió közelébe nőhet az utasszám. A teherforgalom tekintetében 2021 óta évről évre megdőlnek a korábbi csúcsok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat állami cégvásárlások Ferihegy liszt ferenc nemzetközi repülőtér repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.