Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. július 31. 14:44 Adat

Jövőre már több áramot termelhetünk globálisan megújulókból, mint szénből

Évek óta nem látott mértékben fokozódhat a globális áramfogyasztás idén és a következő évben a gazdaság élénkülése, a hőhullámok és az elektrifikáció következtében, és a megújuló energiaforrások felhasználása is nő. Hamarosan elkezdődhet tehát a villamosenergia-szektor szén-dioxid-kibocsátásának mérséklődése a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint.

Számokban: összességében négy százalékkal emelkedhet 2024-ben és 2025-ben az áramfogyasztás, amihez fogható növekedési ütemet 2007 óta nem regisztrált az IEA. Mindehhez idén még a szén-dioxid-kibocsátás mértékének fél százalékos növekedése társulhat, ám a következő évben már 0,7 százalékos csökkenés várható e tekintetben.

Miért fontos ez? A változás a szénerőművi áramtermelés várható mérséklődésének is köszönhető. Tavaly még a villamos energia több, mint egyharmadát állították elő a szénerőművek, de az Ember klímakutató intézet elemzése szerint a sosem látott mennyiségben épülő nap- és szélerőművek révén a fosszilis energiatermelés visszaszorulására számíthatunk.

  • A napenergia bővülése a leggyorsabb, a napelemek révén előállított áram mennyisége tavaly közel negyedével nőtt, és az IEA becslése szerint még fokozottabb, 33 százalékos éves növekedési ütem várható az idei évtől. 2025-ben így a teljes megújulóenergia-termelés meghaladhatja a széntüzelés révén történő villamosenergia-termelés szintjét.

Alulnézet: egyelőre 33 olyan ország van a világon, ahol az áram több mint tizedét naperőművek termelik. Ezek közé tartozik Magyarország is, ahol 18 százalék ez az arány, és ennél magasabb részesedést csak Chilében és Görögországban (20, illetve 19 százalék) regisztrált az Ember. A legtöbb napenergiát azonban Kína termeli.

  • A naperőművek miatt Pakson egyre gyakrabban és hosszabban kell visszavenni a reaktorok teljesítményéből. A magyarországi napelemek által megtermelt áram mennyisége idén már többször is csúcsot döntött, június első felében a villamosenergia-termelés közel negyedét adták, de volt olyan nap, amikor a harminc százalékot is meghaladta ez a szint.

Mi várható? Az üvegházhatású gázok kibocsátása és a légköri szén-dioxid-koncentráció is csúcson van, így a villamosenergia-szektor reménykeltő tendenciái ellenére a klímatudósok szkeptikusak. A felmelegedés folytatódására, és a másfél helyett akár 2,5-3 Celsius-fokos szintre való növekedésére számítanak, derül ki a HVG cikkéből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz apokalipszist megúszhatjuk, de százmilliók élete mehet tönkre - mi a klímaváltozás elleni harc négy fontos tanulsága?Évtizedek tétlensége után az emberiség nagyot lépett a klímakatasztrófa elkerüléséért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat áram napenergia villamosenergia villamosenergia-fogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

Országosan is szigorítás jöhet, a nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.