Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 18. 10:38 Adat

Jó eséllyel újabb csúcsot dönt a héten a hazai napelemes áramtermelés

Hétfőn nagyon közel voltunk hozzá, hogy az idén hatodszor is megdőljön a hazai napelemes villamosenergia-termelés rekordja. A héten jó eséllyel meglesz az újabb csúcs, miközben a termelés napközbeni ingadozása miatt egyre gyakrabban és egyre hosszabb időre kell csökkenteni a paksi atomerőmű teljesítményét is.

Mi történt? Hétfőn ismét több mint 28 gigawattóra villamosenergiát termeltek a hazai naperőművek. Az előállított áram mennyisége csak egy hajszállal volt kevesebb, mint az idén június 6-án felállított rekord, és jelentősen meghaladta a 2024 előtti csúcsot.

Számokban: tavaly év végéig a legnagyobb napi termelés valamivel több, mint 24 gigawattóra volt. A hétfői az idén már a huszonhetedik olyan nap volt, amikor ennél többet termeltek a hazai napelemek.

  • Az eddigi rekordot 28,5 gigawattórával június 6-án értük el. Ez akkor a teljes hazai termelés több mint 30 százaléka volt, még úgy is, hogy a paksi atomerőmű kettes blokkja négyhetes karbantartást követően épp azon napon kezdett újra termelni*Igaz, még nem ment teljes kapacitáson..
  • Júniusban eddig durván a hazai termelés negyedét adták a naperőművek. Paks részesedése kétszer ekkora volt, a gázos erőműveké azonban ennek a felét sem érte el.

Miért fontos ez? Egyre inkább látszik, hogy napközben lényegében a teljes hazai villamosenergia-termelés a napelemekhez igazodik. Ebben az időszakban az ilyen erőművek kibocsátása órákon keresztül a paksi másfélszeresét is meghaladja.

  • Mivel a kereslet nem követi a termelés megugrását, a nap többi részében importra szoruló magyar villamosenergia-szektor mostanában akár 7-8 órára is nettó exportőré válik, azaz az itthon előállított áramot külföldön használják fel.
  • Emellett olyan erőművek termelését is egyre gyakrabban fogják vissza, amelyeknél ez egyébként nem jellemző. A leglátványosabb példa éppen Paks: most hétvégén szombaton és vasárnap is nyolc órára csökkentették az atomerőmű mind a négy blokkjának teljesítményét (szakszóval leterhelték őket). Volt olyan, amely 10 százalékkal kisebb kapacitással üzemelt, mint amennyit maximálisan termelni tudna.

Mi várható? A következő hetekben előreláthatóan ugyanezt fogjuk látni. Az időjárás-előrejelzés alapján már ezen a héten is újra megdőlhet a napelemes rekord. Ha erre hétvégén kerül sor, amikor a fogyasztás alacsonyabb a hétköznapi szintnél, akkor szinte biztos, hogy Paksot ezúttal is le fogják terhelni.

  • Ez olyan rugalmasságot igényel az atomerőműtől, amire korábban nem volt szükség, és amire nem is annyira alkalmas egy ilyen létesítmény. Olyanra is volt már példa, hogy szombaton bejelentették a termelés vasárnapi visszafogását, aztán az időjárás alakulása miatt erre mégsem került sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár március közepén dőlnek a magyar napelemes rekordokSzerdán 11 és délután 2 között minden egyes órában több áramot tápláltak be a naperőművek a hazai villamos energiarendszerbe, mint korábban bármikor

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat napelem naperőmű Paksi atomerőmű villamosenergia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.