Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. június 12. 11:15 Világ

Köszönöm, ez fantasztikus, mondta Trump Kim Dzsongunnak

Egy közös nyilatkozat aláírásával zárult Kim Dzsongun és Donald Trump történelmi jelentőségű találkozója – magyar idő szerint – kedd reggel Szingapúrban. Az észak-koreai vezető a dokumentumban vállalta, hogy a két Korea által áprilisban aláírt panmindzsoni nyilatkozattal összhangban elköteleződik a koreai félsziget teljes nukleáris leszerelése mellett.

Külpolitikai szakértők szerint az aláírt dokumentum egyelőre nem sok konkrétumot tartalmaz, ám az amerikai elnök a találkozó utáni sajtótájékoztatóján magabiztosan azt állította, hogy hamarosan megkezdődik a nukleáris fegyverek leszerelése a félszigeten. Trump szerint jövő héten elkezdik kidolgozni a részleteket, a tárgyalásokba pedig Dél-Koreát, Japánt és valamennyire Kínát is belevonják majd.

Az elnök kifejtette, hogy utánaolvasott a nukleáris leszerelés folyamatának, és azt tanulta, hogy ugyan a teljes folyamat sokáig tarthat, ha már elkezdik, van egy pont, amitől kezdve már nem használhatóak a fegyverek.

Ugyan Trump meg van győződve róla, hogy a találkozót hamarosan tettek követik majd, mindaddig, amíg ez nem történik meg, érvényben maradnak az észak-koreával szembeni amerikai szankciók.

Trump arról is beszélt, hogy ha minden terv szerint megy, akkor abbahagyhatják az általa csak “háborús játékoknak” hívott hadgyakorlatokat Dél-Koreával, és hazaküldheti a délen állomásozó amerikai katonákat, ami rengeteg pénzt spórolna meg az USA-nak.

Az elnök kérdésre válaszolva kissé zavarosan elmondta, hogy az emberi jogok kérdése is szóba került a találkozón, és hogy ezen a területen is javulásra számít.

A több mint egy teljes napja ébren lévő amerikai elnök úgy összegezte a találkozót, hogy csodálatos napjuk volt és rengeteget tanultak egymásról és az országaikról. Trump Kim Dzsongunt nagyon tehetségesnek és egy nagyon értékes, eszes tárgyalópartnernek nevezte.

Az amerikai elnök sajtótájékoztatója itt tekinthető meg:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ béke Donald Trump egyesült államok észak-korea kim dzsongun találkozó történelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.