Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Több mint 395 forintot is kellett ma fizetni egy euróért, a forint hétfő reggel óta az uniós parlamenti választások eredménye és egyéb nemzetközi folyamatok miatt egyre gyengül, és cikkünk írásakor nem is látszik, hogy a korábbi szintekre vissza tudna erősödni.

Miért fontos ez? Messze vagyunk ugyan a 2022. őszi, 420 forint felett is gyengülő árfolyamtól és a valutaválság rémét felvető gazdasági környezettől, de úgy tűnik, a külső körülmények megint nem alakulnak jól.

Felülnézet: szakértők szerint a forint most elsősorban azért gyengül, mert az euró is rosszul teljesít a dollárral szemben.

  • Az uniós parlamenti választások a populista-szélsőséges pártok erősödését hozták, Franciaországban előrehozott választások lesznek, és ez bizonytalanságot okoz, miközben az Egyesült Államokból javuló munkaügyi adatok jöttek, ami erősíti a dollárt.
  • Az angol font 22 hónapos rekordszintre erősödött az euróval szemben, a dollárral szemben azonban alig mozgott, ez is arra utal, hogy a probléma az euróval függ össze.
  • A kelet-európai valuták többségének nem jó a gyengülő euró, és a forinthoz hasonlóan szenved, kivételt talán csak a cseh korona és a lengyel zloty jelent, amely a hétfőt még jól bírta, és csak kedden kezdett mérsékeltebben gyengülni.

Alulnézet: a gyengülő forint a nyár elején, az iskolai nyári szünet kezdetén pont nem jön jól azoknak a magyaroknak, akik az eurózónába épp kezdik foglalni a nyaralásukat, ráadásul tavaly óta már a legfőbb célpontok közül nemcsak Olaszország, Görögország és Ausztria, hanem Horvátország is ide tartozik.

  • Nagyon kedvezőtlen a gyenge forint a határmenti bevásárló turizmusban gondolkodók számára is, ennek terjedéséről legutóbb itt írtunk.
  • A balatoni turizmus és a határmenti magyar oldali boltok tulajdonosai viszont örülhetnek, ha kitart a trend.

Mi várható? Ahogy például az Erste gyorselemzése is írja, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed holnapi döntése megmozgathatja a piacot, ám ennél is fontosabb lehet az MNB jövő keddi kamatdöntése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerértTényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHány év magányra van kárhoztatva a forint?Már négy szomszédunkban is euróval fizetnek, Magyarország távolodik a belépéstől. Nem az eurózóna lesz gyengébb attól, hogy a kormányzat ezt nem is ambicionálja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz árfolyam Balaton bevásárlóturizmus EP-választás euró forint gyenge forint Horvátország nyaralás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vermes Nikolett
2024. szeptember 22. 17:48 Élet, Vállalat

Mit nyer egy vállalat, ha sok dolgozója sakkozik?

A sakk fejleszti az elemzőképességet, a hosszú távú tervezést és a gyors reagálást, ami különösen hasznos a pénzügyi-gazdasági szférában.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 21. 04:48 Élet, Vállalat

A kukásautó helyett mi visszük vissza a palackokat, mégsem csökken a szemétdíj

Havonta több százmillió palackot nem kell már a lakosoktól elszállítani, de ez semmit sem változtat a díjszabáson, mert azt nem a piac határozza meg.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.