Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 27. 14:08 Adat

Hiába a 15 százalékos emelés, a régiós mezőny alján vergődik a magyar minimálbér

Euróban számítva a 266 800 forintos bruttó magyar minimálbér a szűkebben vett régióban a negyedik legalacsonyabb volt tavaly – írta a Népszava a Mazars tanácsadócég közép- és kelet-európai országok adórendszerét bemutató kiadványának 2024-es kiadására hivatkozva.

  • Az átszámítva nettó 456 eurós magyar minimálbérnél idén a szlovák 526, a cseh 666, és a lengyel 743 eurós minimálbér is magasabb volt, euróban viszont a magyar legkisebb fizetés nettója még magasabb a románénál (ami 404 euró).

Miért fontos ez? A minimálbér emelése 392 ezer dolgozót érintett a vállalati szférában, írta a Portfolio.hu 2021-ben egy birtokába jutott kormányzati anyag alapján. A legkisebb béreket keresők azonban ennél többen lehetnek, hiszen az állam is foglalkoztat minimálbéreseket.

  • Inkább a kisebb cégeknél dolgoztak a minimálbéresek: a mikrovállalkozásoknál (5 fő alatt) az emberek 63 százaléka kapta a legkisebb bért, a több mint 250 főt foglalkoztató nagyvállalatoknál viszont már csak 24 százalékuk a háttérdokumentum szerint.

Felülnézet: mivel a fizetéseket leginkább országhatáron belül költik el az emberek, az eurós összehasonlításnál többet árul el az országokra jellemző jövedelmi szintekről, ha az árkülönbségeket kiszűrő vásárlóerő-paritáson hasonlítjuk össze a legkisebb béreket. 

 
  • Bruttóban a magyar minimálbérek 2014 és 2024 között a visegrádi országok és Románia mezőnyében a második helyről a harmadik helyre estek vissza. (Bár valószínűleg inkább a negyedik helyre, ugyanis az Eurostat adatai szerint a cseh bérek nem nőttek, ami ellentmond a máshol megjelent információknak.)

Alulnézet: a konkrét jövedelmi viszonyokról még többet árulnak el a vásárlóerő-paritáson számolt nettó bérek. 

 
  • Nettóban a régióban a magyar minimálbér csak a szlovákot előzi meg, a régiós negyedik hely viszont nem változott 2014-hez képest, amikor csak a román minimálbér volt alacsonyabb a magyarnál nettóban.

Tágabb kontextus: az Eurostat adatai szerint 2023-ban a román nettó átlagbérek megelőzték a magyarokat.

  • Összesen öt uniós tagállamban – Szlovákiában, Bulgáriában, Lettországban, Horvátországban és Észtországban – voltak alacsonyabbak a bérek tavaly, mint Magyarországon.

Mi várható? Idén eddig a bérek jobban nőnek az előzetes elemzői várakozásoknál, a minimálbérek felzárkóztatására pedig a munkaadók és a szakszervezetek körében is van szándék. Kérdés, hogy ez mire elég, hiszen az elmúlt évek jelentősebb emelései ellenére marad rendre a régiós mezőny alján a magyar bérszínvonal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkParragh és Orbán szövetsége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régió egyik legalacsonyabb minimálbére legyen a magyarIdén a lengyel minimálbér vásárlóereje már akkora, mintha itthon 154 ezer helyett 240 ezer forint lenne a legalacsonyabb bérek nettója.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek fizetések minimálbér régió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 17:10 Adat

Orbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnek

A Kötcsén bemondott 3-5 helyett már a 3 és 6 százalék közötti tartományba várja a 2025-ös és 2026-os gazdasági növekedést a miniszterelnök.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 13:28 Vállalat

Az európai akkugyártás legnagyobb reménységét is elérte az autóipar válsága

Állományának ötödét építi le a svéd Northvolt, amelynek a költségcsökkentések mellett a stratégiáját is módosítania kellett.