Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

609 kölcsönzött munkavállaló szerződését mondta fel az iváncsai akkumulátorgyárában a dél-koreai SK On, erős indulatokat felkorbácsolva a jórészt kirgiz származású vendégmunkások körében. A még csak tesztüzemben működő gyárban történtek rávilágítanak az ágazat bizonytalanságaira is.

Miért fontos ez? Az autópiac kedvezőtlen helyzete kihat a szektortól már az akkumulátorgyártás révén is függő magyar gazdaságra. A csökkenő ipari termelés mellett már a munkaerőpiacon is érzékelhetők a problémák, noha az épp működni kezdő iváncsai üzem nemrégiben még csak vendégmunkásokkal kielégíthető rendelésállományra számított.

Alulnézet: a magyar munkavállalókat nem érintik az elbocsátások, munkaerő-kölcsönzésen keresztül foglalkoztatott külföldi munkásoktól válik meg a vállalat. Az ő foglalkoztatásukhoz azonban meglehetősen szigorú feltételeket írnak elő a törvények, így a kirúgásuk rendkívüli áldozatokkal jár a munkáltató részéről a magyar alkalmazottak elbocsátásához képest.

  • Ki kell fizetni a szerződés elbocsátást követő időtartamára vonatkozó munkabért. A vendégmunkások határozott időre szóló szerződéssel dolgoznak, amit egy közvetítővel kötnek meg, akinek fizetni kell a munkavállalókat, és a szerződésben foglaltak szerint foglalkoztathatja őket. Lényegében most egy erre alkalmas munkalehetőség szűnt meg.

Igen, de: kérdés, hogy a vendégmunkások miként értesültek a munkájukat illető változásról. A felháborodásukat kommunikációs hibák gerjeszthették, mondta lapunknak Székely Tamás, a vegyipari és energiaipari dolgozókat tömörítő VDSZ elnöke, aki hozzátette, hogy elsősorban a vendégmunkásokat közvetítő vállalkozónak okozhat fejtörést a helyzet megoldása.

Tágabb kontextus: általában a vendégmunkások az ittlétük alatt a lehető legtöbb pénzt szeretnék megkeresni, jó munkamorál jellemzi őket, ám merev jogszabályi és szerződéses feltételek vonatkoznak rájuk. Ráadásul, ahogy telik a korlátozott itteni tartózkodásukból az idő, egyre nehezebb új állásra közvetíteni őket, mivel nekik és az őket fogadó cégnek is kihívás a beilleszkedésük.

  • A fölöslegessé vált vendégmunkások elbocsátásával tehát mindenki rosszul jár: a dolgozók számára bizonytalanná válik, hogy mit kell csinálniuk a szerződések lejártáig, ám a közvetítőnek addig is fizetni kell őket, amíg nem talál számukra új munkát, és a vendégmunkásokat eddig alkalmazó vállalat is súlyos következmények árán küldhette el őket.
  • Az akkumulátorgyárak jókora állami támogatással létesültek az elmúlt években Magyarországon, amiért cserébe több ezer munkahely létrehozását ígérték – vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy az iváncsai üzemben a magyar munkavállalók állásai megmaradtak, igaz, a béremelési igényüket nem kívánja teljesíteni a cég.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknakA politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottságA hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számáraSokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat akkumulátorgyár elbocsátások vendégmunka vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2024. október 7. 04:34 Pénz, Vállalat

Valódi pénzgyárat indíthatott volna be a magyar vállalkozó hamis brazil kötvénye

Alkalmas lehet a hamis kötvény kvázi tisztára mosására, ha valaki úgy viszi be egy cégbe, ahogy azt a papíron ezermilliárdokat érő brazil állampapírral tették.

Torontáli Zoltán
2024. október 2. 14:32 Közélet, Vállalat

Már a sokkok nélküli, lassított kimúlás lehet a fő cél a Dunaferr történetében

A vasmű egyre fogyó maradékába továbbra sem sikerül életet lehelni, a kormány a társadalmi-politikai veszteség minimalizálására törekedhet.

Torontáli Zoltán
2024. október 2. 04:39 Pénz, Vállalat

Jöhet a napelemesek ellenlépése, nem az állami közműveknek adják el az áramot

Az MVM öt forintos átvételi árral szúrja ki a napelemesek szemét, egy most induló magáncég az áramot a tőzsdén eladva jóval többet kínálhat.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.