Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 14. 11:22 Adat, Közélet

A Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyi

A magyar gazdaság teljesítménye 2023-ban összességében 0,8 százalékkal csökkent, a most közzétett negyedik negyedéves adat ugyanis jóval rosszabb lett a vártnál, és lehúzta az egész éves teljesítményt.

Számokban: a GDP negyedik negyedéves növekedése éves összehasonlításban csak 0,4 százalék volt, a harmadik negyedévhez képest pedig stagnált. Utóbbit az elemzők 0,4 százalék körülre várták, ehhez képest a 0 százalék csalódás. Az éves adat így lett a naptárhatás kiszűrésével -0,8 százalék, anélkül -0,9 százalék.

  • Negatív éves eredmény 1996 óta (amikortól a KSH a mostani rendszerben közöl adatot) a mostanin kívül csak háromszor fordult elő: a 2008 végén indult pénzügyi világválság hatására 2009-ben, 2012-ben és a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban. Ezekből az utóbbi kettő esett a Fidesz kormányzására.

Miért fontos ez? A gazdaság az egy évig tartó recesszió után csak a tavalyi harmadik negyedévben lépett újra pozitív tartományba, ám mivel a negyedik negyedévben a várakozásokkal ellentétben nem növekedett, a lendület láthatóan megakadt.

Kilátások: ennek hatása áthúzódik 2024-re. Idén a kormány 3,6-4 százalékos növekedést jelez előre, csakhogy a mostani kedvezőtlen fordulat miatt ennek elérése már jóval nehezebbnek tűnik.

  • Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is kiemeli, hogy ehhez rendkívül erős negyedéveket kell majd produkálnia a gazdaságnak, a bank pedig már azt sem tartja valószínűtlennek, hogy 2024-ben végül a 3 százalékot sem érjük el.

Felülnézet: a változások szerkezetéről a KSH szokás szerint csak később közöl részletesebb adatokat, de arra például már most is lehet következtetni, hogy a kedvezőtlen számok egyik oka a belső fogyasztás gyengélkedése.

  • Leegyszerűsítve: sem a lakosságnál, sem a cégeknél, de még az államnál sem keletkezett annyi elkölthető forrás (vásárlásra és beruházásra), amennyire számítottak.
  • Ez azért különösen fontos, mert a Nagy Márton vezette gazdasági tárca jelentős részben pont ebben, a fogyasztás és a beruházások növelésében látja a kiutat a jelenlegi nehéz helyzetből.
  • Van is remény erre általánosságban, hiszen idén a reálbérek emelkedhetnek, és számolhatunk az uniós pénzek egy részének beérkezésével, de kérdés, hogy ez a jelenlegi, lerontott kiindulópontról elég lesz-e a célok eléréséhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődik a magyar kilábalás a válságból, de milyen messzire jutunk idén?A tavalyinál szinte biztosan jobb éve lesz a hazai gazdaságnak 2024-ben, a dinamikával kapcsolatban azonban erősen szórnak az előrejelzések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég kétévnyi gödörből kell kijönnie a magyar gazdaságnakA magyar gazdaság lezárta a technikai recesszióval fémjelzett korszakot, ugyanakkor ebből a háztartások túlnyomó többsége aligha érzékelt valamit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz életszínvonal tíz százalékát bukjuk a populizmussalMagasabb infláció, romló politikai és gazdasági intézmények, permanens egyenlőtlenség: a téma legátfogóbb kutatása szerint drága dolog a populizmus.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2023 fogyasztás gdp GDP-növekedés növekedés stagnálás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.