Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 6. 11:32 Világ

Trump elnökként eszkalálná a kereskedelmi háborút Kínával, ami a magyar gazdaságra is veszélyes lehet

Az elnökjelölt tovább élezné az előző elnöksége idején megnyitott kereskedelmi háborút Kínával szemben. A belengetett 60 százalékos exportáruvám drasztikus hatással lenne a globális kereskedelemre, és Magyarország sem járna jól. 

Mi történt? Donald Trump a kínai áruk vámját korábban megnégyszerezte, de a 12 százalékos – és a Biden-adminsiztráció által is továbbvitt – vámokat megválasztása esetén akár 60 százalékig is felemelheti, írta meg a Washington Post. Trump egy interjúban is beszélt szándékáról.

  • Trump 2018-as vámemelése nem érte el eredeti célját, nem csökkentette az amerikai kereskedelmi hiányt, sem a kínai exporttöbbletet.
  • A blokkosodás és gazdasági protekcionizmus megingathatatlan szándéka abban is megnyilvánult, hogy Trump további 10 százalékos általános importvámot is bevezetne. 

Tágabb perspektíva: A világ két legnagyobb gazdaságának ilyen mértékű vámháborúja a teljes globális gazdaságot drasztikusan érintené. 

  • A kereskedelem alárendelése a geopolitikai szembenállásnak a blokkosodás felé sodorja a világkereskedelmet – a gazdasági értelemben vett globalizáció trendjével szemben az olcsó vámok és tarifák rendszere miatt az elmúlt évtizedekben minden korábbinál kevesebb költséggel és gyorsabban lehetett szabadon mozgatni a világon az árut.

Számokban: A World Trade Organization (WTO) korábban kiszámolta: a világgazdaság kettészakadása – egy Egyesült Államok központú és egy Kína központú gazdasági buborékra – a teljes bolygó termelését egy-két évtized alatt mintegy 5 százalékkal csökkentené.

  • A baráti kereskedelem a WTO-elemzők szerint magasabb árakhoz és kisebb profithoz vezetne a nyugaton, úgy, hogy a költségek a szegényebb országokon aránytalanul oszlanának el.

Igen, de a korábbi USA-Kína kereskedelmi háború egyes kisebb országoknak, és köztük Magyarországnak is, rövid távon gazdasági növekedést jelentett.

  • A kínai termékek a vámok miatt kiárazódtak a növekvő amerikai piacról, és a kínai importot az Egyesült Államok elkezdte más országok termelésével kiváltani.
  • Azonban ez a rövid távú nyereség hosszabb távon és intenzívebb gazdasági blokkosodás esetén veszteségbe fordulhat: a tartós vámháború és/vagy a világgazdaság blokkosodása makroökonómiai modellek szerint majdnem minden gazdaság jövedelmi szintjét visszafogná.

Nem véletlen, hogy a magyar külügyminiszter szerint Magyarország érdeke a minél szabadabb és nyitottabb kereskedelmi egyezmények rendszere. 

Orbán álláspontja: A magyar kormány nyíltan támogatja Trumpot az elnökjelölti és elnöki harcában, a magyar miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott: Trump képes megmenteni a nyugati világot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai védővámok világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.