Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 31. 16:46 Közélet, Világ

Komoly következménye lehet, hogy nem tudtak új engedélyt kiadni a norvég olaj- és gázmezőkre

Semmisnek nyilvánított az oslói kerületi bíróság három új olaj- és gázmezőre szóló kitermelési engedélyt, miután a Greenpeace és egy helyi fiatalokból álló környezetvédelmi szervezet pert nyert a norvég állammal szemben.

Miért fontos ez? A döntés jogi értelemben is új alapokra helyezheti azt, ahogy a fosszilis energiahordozók utáni kutatásról és kitermelésről eddig gondolkodtunk.

Részletek: A három mezőre korábban a norvég állami hatóságok úgy adták ki a kitermelési engedélyt, hogy a környezetvédelmi hatásvizsgálatnál nem vették figyelembe, mi lesz a Norvégiából exportált végtermékek (jellemzően üzemanyagok és földgáz) sorsa. Egészen mostanáig ez volt a szokásos eljárás, például a külföldi járművekben Norvégián kívül elégetett üzemanyagok károsító hatásával nem számoltak.

A két felperesnek azonban igazat adott a bíróság abban, hogy ezzel a norvég állam megsértett három jogszabályt-kötelezettséget:

  1. a norvég alkotmányt,
  2. az Európai Gazdasági Közösség jogszabályát (vagyis egy EU direktívát, amely nem tagállamként is vonatkozik rá),
  3. illetve az ENSZ gyermekjogi konvenciójában vállalt kötelezettségeket is, mert a jövő generációjának érdekképviseleti szerveivel nem konzultált.

Tágabb kontextus: a per kimenetele lényegében azt jelenti, hogy a fosszilis energiahordozók kitermelését csak úgy lehet elkezdeni, hogy nem csak a lokális, hanem a globális hatásokat is mérlegre kell tenni, és ez sokkal nehezebbé teszi az indoklást. A norvég bírák jogértelmezése precedens értékű is lehet az egész unióban, hiszen a követelmények szerintük illeszkednek az uniós direktívákhoz is.

Mi következik most? A Greenpeace értelmezése szerint a három északi-tengeri olaj- és gázmezőn a kitermelés nem fog elindulni. A környezetvédők és a fiatalok érdekvédelmi csoportjának jogi sikere pedig ösztönözheti, hogy ezentúl más országokban is belevágjanak hasonló eljárásokba. Sőt, az unión kívülre került Egyesült Királyságban is rögtön ebben kezdtek gondolkodni a civilek, mert ott is épp napirenden van egy északi-tengeri mező engedélyeztetése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ engedély gáz Greenpeace kitermelés környezetvédelem norvégia olaj Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.