Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. december 13. 10:02 Világ

Új ország lép az olajexportőrök közé

Niger várhatóan januárban exportálja első olajszállítmányát a nemrég átadott, benini kikötőbe vezető csővezetéken keresztül – jelentette be az ország júliusban puccsal hatalomra került vezetője.

Abdourahamane Tiani a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy a Cotonou kikötőjében lévő tárolókat most töltik fel a nigeri kőolajjal, ezt követően indulhat el az első szállítmány. A nigeri Agadem olajmezőt és a benini kikötőt összekötő vezetéket november 1-jén adták át hivatalosan, a projekt a PetroChina segítségével valósult meg.

A nemzetközi olajpiacra ez túl nagy hatással várhatóan nem lesz, mivel a tervek szerint napi 90 ezer hordó kőolajat exportál az ország a vezetéken keresztül. Ráadásul a kormány tervei szerint növelik majd az odahaza finomított mennyiséget is, amely jelenleg mindössze napi 20 ezer hordó.

A nyugat-afrikai ország sokkal ismertebb az uránkiviteléről, a hasadóanyagnak ugyanis világszinten is az egyik legnagyobb exportőre. A puccs ilyen szempontból is nyugtalanságot váltott ki, különösen a korábbi gyarmattartó Franciaországban, amely a nigeri urán fontos felhasználója.

A puccs utáni hónapokban úgy tűnt, hogy akár regionális háború is kitörhet a Nigéria vezetésével szervezkedő Nyugat-afrikai Unió és az egyaránt puccsisták által vezetett Niger, Mali és Burkina Faso szövetsége között, de végül az előbbiek letettek a beavatkozásról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin nyeri a legtöbbet, ha Franciaország elveszti AfrikátEgy sokszereplős afrikai katonai összecsapás destabilizálná az egész térséget, komoly migrációs fenyegetést jelentve Európa felé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj kőolajvezeték Niger olajexport puccs Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 27. 05:35 Vállalat, Világ

Európa megpróbálja Kína ellen fordítani a fegyvert, amellyel Kína legyőzte Európát

A kínai autóipar felemelkedésében kulcsszerepet játszott a kikényszerített technológiatranszfer, Európa most a kínai elektromosautó-gyártókat próbálja ugyanerre ösztökélni.

Kovács Krisztián
2024. június 26. 17:08 Világ

Józan és reményteljes programmal fog tarolni a Munkáspárt a brit választásokon

Keir Starmer a közvélemény-kutatások szerint akkora diadalt arat a felelős politizálás ethoszának, amilyenre már régen nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Fontos

Kiss Péter
2024. június 30. 05:51 Pénz

Mit adott nekünk az EU-tagság 20 éve, ha befektettük a pénzünket?

Elsőre jól néz ki a magyar állampapírok és a részvények hozama, de ha figyelembe vesszük az inflációt és a forint leértékelődését, akkor például a román eszközök jobban teljesítettek.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 15:36 Adat

Csúcsot döntött a Magyarországról kivándorlók száma, hiányozni fognak a munkaerőpiacról

Cegléd lakosságméretéhez hasonló számban hagyták el magyar állampolgárok az országot tavaly legalább egy évre.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Tavaly már az uniós átlaggal voltak egyenértékűek a magyarországi élelmiszerárak, de a távközlés és a lakhatás is viszonylag drága.