Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az ENSZ idei klímacsúcsán akar olaj- és gázüzleteket kötni a világ egyik legnagyobb olajkitermelője, az Egyesült Arab Emírségek – derült ki a BBC és a Centre for Climate Reporting oknyomozó újságíró szervezetek cikkeiből. Az ország egyébként az esemény házigazdája is.

  • Az Emírségek szervezőcsapata úgy reagált, hogy a cikkekben hivatkozott dokumentumok nem pontosak és nem használták azokat a COP28 találkozókon.

Háttér: a csütörtökön kezdődő COP28 az ENSZ éves klímacsúcsa, amelynek célja, hogy a kibocsátáscsökkentési törekvések összehangolásával segítsen a Föld átlaghőmérséklet-növekedésének 1,5 Celsius-fok alatt tartásában. 167 állam- és kormányfő vesz részt az eseményen, ott lesz Ferenc pápa és III. Károly brit király is.

Mi történt? A klímacsúcsra az Emírségek COP28 csapata előkészített Szultan Ahmed al-Dzsaber, a klímacsúcs idei elnöke számára olyan dokumentumokat, amik miniszterekkel folytatott kétoldalú találkozók “beszédtémáit” tartalmazza.

  • Szultan Ahmed al-Dzsaber egyben az Emírségek állami olajvállalatának, az Adnocnak és a megújuló energiával foglalkozó állami vállalatnak, a Masdarnak vezérigazgatója is.
  • Az Emírségek szervezőcsapata nem tagadta, hogy üzleti tárgyalásokat szervezett, hozzátéve, hogy “a magántalálkozók magánjellegűek”.

Számos, a találkozókra javasolt téma új olaj- és gázipari projekteknek tűnő fejlesztéseket vázol fel állami vezetőknek, de a Masdar kereskedelmi lehetőségei is felmerültek több tucat országnál.

  • Kínának például felvetették, hogy az Adnoc “hajlandó közösen felmérni a nemzetközi LNG lehetőségeket” Mozambikban, Kanadában és Ausztráliában.

Igen, de a fenntartható energiaátmenetért dolgozó Nemzetközi Energiaügynökség szerint a 1,5 fokos célhoz nem szabadna több új olaj- és gázmezőt létesíteni.

Reakciók:

  • “Ha a COP bármely elnöke egyéni, kereskedelmi érdekek szerint próbálna eljárni, az a COP bukását jelentené” – mondta Manuel Pulgar-Vidal, a 2014-es perui COP20 csúcs vezetője.
  • A szervezők közleménye szerint Szultan al-Dzsaber többi pozíciója eddig is köztudott volt és most egyedül a COP-ra, és a klímavédelmi eredmények elérésére összpontosít.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ COP28 gáz olaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.