Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 9. 11:30 Világ

Akkuipart és uniós pénzeket érintő korrupcióba bukott bele az egyik legrégebb óta hatalmon lévő EU-s vezető

Korrupciós botrányba bukott bele a portugál miniszterelnök, António Costa, aki az egyik legtöbb ideje hivatalban lévő vezető volt az EU-ban, 2015 óta kétszer választottak újra. Costa kedden mondott le, miután a rendőrség házkutatást tartott nála és több minisztériumban, valamint letartóztatott legalább öt embert, köztük a kabinetfőnökét.

  • Costa azt mondta, a lelkiismerete tiszta, és kész mindenben együttműködni a nyomozó hatóságokkal. Az ellenzék a kormány lemondását követeli.

Előzmények: már 2019-ben felmerült a gyanú, hogy a kormány célzottan, cégekre szabva írt ki koncessziókat. A kormánynak idén nem ez az első korrupciós ügye, az állami légitársaság botránya miatt több miniszter és államtitkár is lemondott.

Alulnézet: az érintett projektek Portugália dekarbonizációs céljaihoz és uniós pénzekhez kapcsolódnak. Két koncesszió az ország északi részén létesítendő lítiumbányákra vonatkozik, egy koncesszió zöld hidrogén termelésére, a harmadik érintett projekt pedig egy adatközpont, amely egy amerikai és egy brit befektetési alaphoz köthető.

Tágabb kontextus: a szocialista Costa 2015 óta kormányzott, eleinte baloldali pártok koalícióját vezetve, később kisebbségi kormány miniszterelnökeként. Pártja 2022-ben meglepetést okozva abszolút többséget szerezve nyerte meg a választásokat.

  • A kormányzása alatt a korábban gyengélkedő portugál gazdaság növekedni tudott, a portugál GDP idén messze az uniós átlag felett, várhatóan 2 százalék körül bővülhet, írja az Economist.

Mi várható? Az elnök elfogadta Costa lemondását, most arról kell döntenie hogy feloszlatja-e a parlamentet és választásokat ír ki, vagy pedig lehetővé teszi a parlamenti többséggel rendelkező szocialistáknak, hogy új kormányt alakítsanak.

  • Costa azt mondta, a vizsgálatok eredményétől függetlenül nem tervez újra indulni a miniszterelnöki posztért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ akkumulátoripar korrupció lítium Portugália Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.