Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. november 7. 19:41 Világ

Az egy hónapja tartó gázai háború 5 fontos következménye

Egy hónapja tart a háború az izraeli hadsereg és a nyugati nagyhatalmak által is terrorszervezetként kategorizált Hamász között. A konfliktusnak mélyreható hatásai vannak a közel-keleti geopolitikára és Izrael sorsára, de a nyugat-európai utcákon is érezhetők a következményei. Az alábbiakban öt fejleményt vagy kevéssé tárgyalt aspektust veszünk végig a konfliktussal kapcsolatban. 

I. A háború még elfedi, de megpecsételődni látszik Benjamin Netanjahu sorsa. Bár a a nemzetbiztonsági fenyegetések és háborúk idején általában nő a választott vezetők népszerűsége, a Hamász támadása utáni első felmérések már láttatták, hogy az izraeliek jelentős része a kormányt is felelőssé teszi a terrortámadáshoz vezető biztonságpolitikai hibákért.

  • Az izraeli hadsereg, a katonai hírszerzés, az izraeli nemzetbiztonsági rendszer szenior tisztségviselői és a védelmi miniszter vállaltak nyilvánosan felelősséget. Netanjahu viszont nem, a kérdést azzal kerülte ki, hogy ezekre a kemény kérdésekre a háború megnyerése után kell választ adni. 
  • A legutóbbi felmérések szerint ez a stratégia tovább rontotta Netanjahu politikai helyzetét: az izraeliek 70-80 százaléka várja el a lemondását a háború után. A gyengülés a pártját, a Likudot sem kerülte el.

II. Ciszjordániában egyre nagyobb esély van palesztin felkelésre. Az október 7-i támadás óta meredeken emelkedik az izraeli telepesek által elkövetett erőszakos cselekmények száma a területen. Az elmúlt év egyébként is 20 éves csúcsot jelentett a palesztin áldozatok számát tekintve, de október 7-e óta a Palesztin Hatóság közlése szerint legalább 155 palesztin veszítette életét Ciszjordániában. Lassan közel annyi, mint az elmúlt egy évben összesen.

  • A telepesek és a hivatalos izraeli hadsereg katonái közötti határvonal elmosódott az utóbbi hetekben egy izraeli civil szervezet szerint, amely az izraeli telepesek tevékenységét monitorozza, mivel közös csoportban, egymástól megkülönböztethetetlenül lépnek fel.
  • Palesztin hivatalnokok évek óta figyelmeztetnek egy felkelés lehetőségére, és ez most valószínűbb, mint valaha – ha ez megtörténik, az akár alkalmat adhat a Hamásznak arra, hogy domináns erővé váljon a ciszjordániai területen.
  • A ciszjordániai területen mintegy félmillió izraeli él telepesként, ami az ENSZ és az Egyesült Államok szerint nem jogszerű. Ugyanakkor ezeknek a radikális telepeseknek a politikai képviselői kulcspozíciókat kaptak a Netanjahu-kormányban. 

III. Egy hónap után 11 ezer fölött jár a háború halálos áldozatainak száma. Izraeli oldalon 1400 ember veszítette életét, és legalább 200 főt elraboltak az izraeli hatóságok közlései alapján. A Hamász terrorszervezet közlése alapján október 7-e óta a gázai palesztin halálos áldozatok száma már meghaladta a tízezret, akik közül több mint négyezer gyerek.

  • Messze még a háború vége: miközben az izraeli szárazföldi erők bekerítették Gázavárost, hivatalosan azzal a céllal, hogy harcképtelenné tegyék a Hamászt, Izraeli katonai vezetők akár egy évig tartó háborúra és elhúzódó konfliktusról beszéltek nemrég.

IV. Úgy tűnik, a Hezbollah nem lép be jelentős mértékben a konfliktusba. A Hamász támadása óta fenyeget egy északi háborús front megnyílása Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah között a libanoni határon. A katonai incidensek és a Hezbollah fenyegetései mindennaposak.

  • Ugyanakkor az uralkodóvá váló nyugati elemzői narratíva szerint a Hezbollah nem érdekelt a szélesebb frontnyitásban. Vezetőjük először mondott nyilvános beszédet november 3-án a háború kitörése óta, és közléséből elemzők azt olvasták ki, hogy a szervezet megtartaná a jelenlegi status quót.
  • Ennek oka lehet a libanoni gazdasági válság, és az, hogy – egy-egy Hezbollah-párti helyi közlöny szerint – egyáltalán nem egyértelmű egy Izrael elleni háború támogatottsága még a síita libanoniak között sem. Irán sem mutatja jelét annak, hogy nyíltan belépne a konfliktusba, a hazai közvéleményben jelenleg ennek a kimaradásnak a politikai indoklását készíti elő.
  • A fenyegetés ezzel együtt állandó, és a szélesebb körű regionális katonai konfliktus elkerüléséért folyamatosan dolgozik az amerikai külügy: Antony Blinken golyóálló mellényben járt Irakban, ahova közvetlenül Libanonból érkezett.

V. A világ számos országában jelentősen megnőttek az antiszemita incidensek október 7-e óta. Egyes európai országokban megháromszorozódtak az esetek: Ausztriában például 300 százalékkal, Németországban 240 százalékkal, az Egyesült Királyságban 320 százalékkal nőtt az incidensek száma az előző év azonos időszakához képest.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.