Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati, egész Európában árgus szemekkel figyelt országgyűlési választások előtt, ami az utolsó közvélemény-kutatások alapján nyitottabbnak tűnik, mint idáig várták. Az ország jövőjét nagyban befolyásolja, hogy melyik pártoknak (nem) sikerül átlépnie a bejutási küszöböt.

Mi várható? Az utolsó előrejelzések szerint a liberális PS jön fel a Robert Fico vezette Smerre, sőt, az egyik szerdán publikált kutatás már őket teszi az első helyre. Közben 6-7 párt is a választási küszöb közelében táncol. Hogy ki jut be közülük, nagyban befolyásolja, hogy kinek lesz esélye kormányt alakítani a választások után. A bizonytalanságot növeli, hogy sokan fognak taktikai szavazatot leadni.

  • Az Orbán Viktor szövetségesének számító Fico pártja 18-20 százalékon áll, a 39 éves Michal Šimečka vezette PS fél-másfél százalékkal van lemaradva, de az AKO cég felmérésében már ők állnak az élen. Idáig a Smer elsősége elég biztosnak tűnt, de ezek hibahatáron belüli különbségek.
  • A győztes személyének inkább csak szimbolikus jelentősége van az arányos szlovák választási rendszerben. Mandátumszámban a két párt között nem lesz nagy különbség, mindketten kb. 32-36 képviselői helyre számíthatnak a 150 fős országgyűlésben.
  • Az előrejelzések alapján 8-9 párt viheti át az ötszázalékos bejutási küszöböt. Közülük a volt miniszterelnök Pellegrini pártját, a Hlast, 12-15 százalékra mérik. A többieknek mind van izgulni valója, nekik maximum 1-2 százalékkal van a támogatottságuk a küszöb fölött.
  • A legnagyobb magyar párt, a Szövetség (nekik kampányolt Szijjártó Péter, ami miatt még gyorsan behivatták Pozsonyban a magyar nagykövetet) 3-4 százalékon áll, így várhatóan nem fognak bejutni. Ők azért még bíznak a rejtőzködő magyar szavazókban, és az intenzív kampányuk után nőtt is egy kicsit a támogatottságuk.

Tágabb perspektíva: bárki is győz, a kormányzóképességhez többpárti koalíciót kell összehoznia, és a szétaprózott, sokféle ellentéttel terhelt szlovák pártstruktúrában ez garantáltan nem lesz egyszerű.

  • Egy biztos pont: egyik oldal sem tud kormányt alakítani Pellegrini pártja nélkül. Ő korábban Fico párttársa volt, és a köztük lévő személyi ellentét ellenére úgy nyilatkozik, hogy közelebb érzi a Smert, mint a progresszíveket. Bár utóbbiakkal sem zárta ki az együttműködést, kérdés, hogy ez valódi nyitottság, vagy inkább a saját árfolyamát srófolja fel a lebegtetéssel.
  • Ficonak a többséghez szüksége van Pellegriniéken kívül a régi jobboldali (időnként a MIÉP-hez hasonlított) SNS-re és a leginkább csak fasisztaként emlegetett Republikára is. Utóbbiakkal viszont Pellegrini kizárta a közösködést, így esélyesebb egy Smer-Hlas-SNS kisebbségi koalíció, amit kívülről támogatnának a fasiszták. Ha viszont az SNS mégsem jutna be, Ficónak nagyon nehéz dolga lenne.
  • A progresszív PS akkor tudna szűk többséget szeretni, ha Fico helyett őket választaná Pellegrini. Ebben az esetben a kereszténydemokrata KDH és a libertariánus SaS-sal együtt tudnának kormányozni – nagy ideológiai belső csörtékkel. Ha a KDH vagy a SaS mégsem jut be, a nyugatbarát erőknek nincs esélye. Ha viszont az előrejelzésekre rácáfolva bekerül a Demokraták nevű kisebb párt (Heger volt miniszterelnök új projektje), sokat javulnának az oddsaik.
  • Bárki is nyer, a kormányzóképességen segítene, ha nem jutna be az OĽANO, a kormányfőként megbukó, de a maffiaellenes harcot zászlajára tűző botránypolitikusként elevickélő Igor Matovič pártja, akivel mindenki kizárja az együttműködést. Ő volt az, aki összeverekedett Fico volt belügyminiszterével egy kampányrendezvényen, ez fura módon jót tett a támogatottságának, de mivel ők pártszövetségben indulnak, 5 helyett 7 százalékot kell elérniük.

Mire érdemes figyelni? A politikai kommunikáció és az első értékelések a győztes pártról fognak szólni, de legalább ilyen fontos, hogy hány párt jut végül be. Ha a “nyugatosok” közül váratlanul kiesik valaki, Fico jó helyzetbe kerül, ha viszont a szélsőjobb múlja alul önmagát, lehet, hogy nem jön ki neki a matek. Ebben az esetben vagy marad az Ódor Lajos vezette ügyvezető kormány, vagy Pellegrini mégis összebútorozik a progresszívekkel, és egyelőre nem teljesülnek a Szlovákia “orbanizálódásáról” szóló jóslatok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Robert Fico Szlovákia választások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?