Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 28. 09:27 Világ

Kilométeres sorokban menekülnek a szülőföldjükről: az örmény exodus tragédiája

Folyamatos és egyre több embert érint az exodus Karabahból. Hogy marad-e egyáltalán örmény az idáig 99 százalékban általuk lakott területen, nem is az etnikai mészárlástól félő lakosságon múlik már, hanem a hatóságokon és a tágabb külpolitikai taktikákon. Az már most látszik, hogy az Ukrajna elleni invázió után – melyhez szintén kisebbségeket használtak ürügyként – a kisebbségek még inkább kiszolgáltatottak lettek a geopolitikának.

Mi történt? Eddig 50 ezren lépték át az örmény határt az múlt heti azeri katonai művelet óta, vagyis a lakosság harmada-fele már elmenekült. A kilométeres kocsisorokat lassítja, hogy sokan kifogyott tankkal tolják az autót. Hétfőn itt robbant fel egy üzemanyagdepó, a balesetben a halottak, sebesültek, eltűntek száma az 500-at közelíti.

  • A karabahi örmények azon a lacsini folyosón távoznak, aminek a blokádjával az azeriek kiéheztették Karabahot, és ezt az orosz békefenntartók sem akadályozták. Miután 24 óra alatt legyőzték a karabahi örmény védelmet, az idáig lezárva tartott utat újra megnyitották.

Számokban: a formálisan eddig is Azerbajdzsánhoz tartozó, de idáig örmények által ellenőrzött Karabah lakossága kb. 120 ezres lehetett idáig. Az örmény kormány a teljes karabahi népesség befogadására készül.

  • Az azeriek azt mondják, mindenkinek garantálják a biztonságát, aki felveszi az azeri állampolgárságot, de a 2020-as háború üldözései után az örmények újabb etnikai tisztogatástól tartanak, így sokan inkább elhagyják szülőföldjüket. A bizalmat nem erősíti, hogy szerdán letartóztatták Karabah korábbi államminiszterét.

Miért fontos? A karabahi exodus így félő, hogy egy történelmi etnikai tér és az örmény jelenlét végét jelenti. Karabah némileg hasonló helyet foglal el az örmény tudatban, mint a magyarban Erdély, vagy a szerbek számára Koszovó.

  • Karabah ezzel kiürülhet, a kényszermigráció vádja ellen Baku azzal védekezik, hogy az örmények saját akaratukból mennek el. Az örmény kisebbséget mindenesetre sem az azeri agressziót tiltó tűzszüneti megállapodások, sem az orosz békefenntartók, sem a többi nemzetközi szereplő nem védte meg.
  • A befogadásuk Örményországban alapvető nemzeti kötelesség, a miniszterelnök számára pedig politikailag is fontos, hiszen Karabah elvesztése miatt az ellenzék orosz információs rásegítéssel aktívan próbálja megbuktatni – a folyamatos tüntetéseken kívül több letartóztatás is volt az elmúlt napokban.

Tágabb kontextus: a nemzetközi politika szempontjából Karabah örménymentesítésének messzebbre mutató hatásai is lehetnek. A tömeges menekülés, etnikai homogenizálás tragédiája közben ezzel egy több évtizedes befagyott konfliktus zárulhat le. Ez az örményeknek tragédia, de az oroszoknak sem áll érdekében.

  • Ha ugyanis nem maradnak örmények Karabahban, okafogyottá válna az orosz békefenntartók jelenléte. Moszkvának az állna érdekében, hogy az azeri-örmény konfliktus továbbra is be legyen fagyva, és közben megbuktassák a velük szakító örmény vezetést. A Kreml propagandistái ennek megfelelően az azeri támadásért minden felelősséget a nyugatbarát, a moszkvai narratívában hazaárulónak titulált Pasinjánra tolnak.
  • Az azeri agresszióval szembeni nyugati kritikák (gyakorlati jelentősége nem sok volt annak, hogy a magyar külügy blokkolta Azerbajdzsán közös EU-s elítélését) és az örményekért való aggódás teret adhat a nyugati megfigyelőknek. Ők egyelőre nem mehetnek be Karabahba, de Alijev elnök Blinken amerikai külügyminiszternek megígérte, hogy beengedi őket.

A térkép bal oldalán az azeri Nahicseván exklávé, sötétzölddel az azeriek által visszafoglalt örmény területek, a kettő területet összekötő folyosót a zöld nyíl jelöli. A sötétebb barna Örményország szuverén területe, világosabb barnák azok a karabahi területek, amelyeket a helyi örmények megtarthattak a 2020-as háború után is. Forrás: Wikipedia

Mi várható? Vannak arra utaló jelek, hogy szélesebb rendezés körvonalazódhat. Ennek eredményeként a Karabahról lemondani kénytelen Örményország biztonsági garanciákat kapna, Törökország és Azerbajdzsán pedig lemondhat a további területi követelésekről.

  • Ehhez azonban kell Irán is, aminek a bevonása amerikai érdek: az azeri akció nyugati jóváhagyásával Oroszországot szoríthatják ki a térségből. Ennek az alapja, hogy Törökország és Azerbajdzsán nem követeli tovább az őket (illetve a nahicseváni azeri exklávét) összekötő zangezuri folyosó megnyitását Örményországtól. Az összeköttetés ugyanis Törökország szerint Iránon keresztül is megvalósítható, ehhez Irán is pozitívan áll.
  • Irán szemben áll a török-azeri oldallal, ha tényleg mégis rajtuk keresztül kapcsolódhat a pántürk folyosó, azzal az örményeknek tesznek szívességet, és legalább valamennyire ők kontrollálnák az összeköttetést. 

Egy ilyen rendezés ugyanis egyaránt jól jönne a több azeri gázra vágyó EU-s államoknak és Washingtonnak.Ők konszolidálnák a térséget, kiegyezve Bakuval és talán a NATO-renitens Törökországgal is, és biztonsági garanciákat adnának a Moszkvával szakító Örményországnak. Oroszország pedig még kijjebb szorulna a Dél-Kaukázusból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Azerbajdzsán hegyi-karabah kaukázus örményország posztszovjet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.