Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. szeptember 6. 10:31 Adat, Élet

A vártnál jobban ellenállnak az óceánok a sűrűsödő hőhullámoknak

Az óceánok ellenállóbbak mint gondoltuk – így foglalta össze Malin Pinsky, a University of California tengerbiológusa a Nature-ben megjelent tanulmányukat, amely a klímaváltozás óceánokra gyakorolt hatását vizsgálta.

  • A több mint egy tucat tudós által jegyzett tanulmány alapján a kutatókat is meglepte, mennyire eltérően reagálnak az óceánok az egyre gyakoribb hőhullámokra.

Számokban: a kutatás során több mint 200 hőhullám hatásait elemezték (1993 és 2019 közöttieket), és az esetek többségében azt tapasztalták, hogy a hőhullámoknak nem volt jelentős hatása az óceánok mélyén élő halpopulációkra.

  • “Nagyon meglepődtem. Azt hittem, egyértelmű, hogy ha jön egy nagy hőhullám, annak biztosan jelentős hatása van (…) Jó hír, hogy nem minden hőhullám jelent katasztrófát” – mondta Palin az Axiosnak.
  • “Nem látni egy általános trendet, minden eset különbözik, amelyeket egyedileg kell kezelni” – mondta Alexa Fredson, a cikk egyik másik szerzője.

Miért fontos ez? Az emberiség jövőjét alapvetően befolyásolhatja, hogy hogyan lehet egyedi és célzott beavatkozásokkal segíteni az óceánok ökoszisztémájának helyreállását. Ehhez jobban meg kell ismerni az egyes külső sokkok pontos hatását.

  • Jelenleg az óceánok felét érintik hőhullámok, ami azt jelenti, hogy rendellenesen melegek. Ez a legmagasabb arány, mióta 1991 óta rendelkezésre állnak mérések.

Igen, de: ezzel együtt a túlhalászat, a szennyezés, a rekordmagas vízhőmérséklet egyre nagyobb kihívást jelent az óceánoknak. A többi ökoszisztémához hasonlóan kiszámíthatatlan, mikor válhatnak visszafordíthatatlanná a negatív folyamatok.

  • A növekvő kibocsátás miatt az óceánok egyre több szén-dioxidot kötnek meg, ami miatt savasodnak. A melegebb, savasabb óceánokban kevesebb oxigén is van, ami veszélyeztet egyes halfajokat, mivel kevesebb élelmet találnak.
  • Szintén globális probléma a Föld legnagyobb fajgazdagságú életközösségei közé tartozó korallzátonyok veszélyeztetettsége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet hőhullám klímaváltozűás környezetvédelem óceánok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.