Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 21. 15:19 Közélet

A járvány alatt átlépett rajta, most beolvasztja a kormány a gyógyszerészeti intézetet

Jelenlegi formájában megszűnik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), és beolvad a Müller Cecília által vezetett Népegészségügyi Központba, melynek új neve Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) lesz.

Egy a G7-nek nyilatkozó szakmai szereplő elmondta: az összeolvadásról nem tájékoztatták a szakmát előzetesen (hasonlóan nagy meglepetés volt néhány hete az intézeti gyógyszertárak kiszervezésével kapcsolatos, valamint a magánkézben lévő kórházi képalkotó berendezések és szolgáltatások állami kézbe vételét elrendelő döntés is). Szerinte az OGYÉI korábban jól működött, annak ellenére, hogy a hatóság alapvetően a gyógyszerészeket segítő szervezetként tudott fellépni.

Az OGYÉI tevékenysége nagyon sokrétű, ellát (többek között):

  1. gyógyszer- és piacfelügyeleti, egészségügyi géntechnológiai hatósági, továbbá adatgyűjtési, elemzési, értékelési, kutatási, szakértői és szakmai módszertani támogatási feladatokat.
  2. Az élelmezés- és táplálkozás-egészségügy, valamint a kozmetikai termékekkel összefüggő szakterületen hatósági, tudományos kutatási, képzési, továbbképzési, értékelési, szakvéleményezési, koordinálási, szakmai módszertani és felügyeleti, tájékoztatási, valamint hazai, nemzetközi és tagállami szakértői feladatokat.
  3. Gyógyszerellátással kapcsolatos hatósági feladatokat, a gyógyszertárak működésének és gyógyszerellátási tevékenységének ellenőrzését, koordinálását, felügyeletét, a megyei, illetve fővárosi tisztifőgyógyszerészek, tisztigyógyszerészek felügyeletét.
  4. A gyógyászati segédeszközök minősítésével, az egészségügyi szolgáltatók orvostechnikai, technológiai beruházásaival, üzemeltetésével kapcsolatos szakértői feladatokat.

A legnagyobb kérdés, hogy a már bejáratott rendszerhez hozzányúlnak-e az új szervezetben, vagy csak központosítanak. Ugyanakkor az nem kérdés, hogy a fúzió karcsúsítást hoz magával a szervezeten belül: Szentiványi Mátyást, az OGYÉI főigazgatóját öt év után menesztették pozíciójából, és a Népszava információi szerint 10 százalékos leépítés várható az alkalmazotti létszámból.

Az OGYÉI korábban a koronavírus-oltások engedélyezése kapcsán került kormányzati nyomás alá. Orbán Viktor miniszterelnök egy rádióinterjúban jelezte egyáltalán nem burkoltan, hogy a szervezet engedélyezési eljárását lassúnak tartja, de Szentiványi Mátyás egy lapinterjúban kiállt a szakmai döntéshozatal mellett. A kormány ezt másképp gondolta, és néhány rendelettel lezárta a kérdést, utat nyitva a kínai oltóanyagnak.

Kerestük az OGYÉI-t, hogy a várható változásokról többet tudjunk meg, de megkeresésünkre eddig nem reagáltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar politika oltásügyben is a szemünk előtt darálja be a szakmátMár az AstraZeneca oltásának magyar engedélyénél látszott, hogy szakmailag értelmezhetetlen dolgok történnek, mától pedig még világosabb lett a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLetarolták a vevők a vitaminos polcokat, rekordnyereséghez juttatva a gyártókatA költések alapján minden negyedik reklám gyógyhatású készítményt hirdet, ezeken belül pedig egyre nagyobb üzlet a vitaminok gyártása és forgalmazásra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet gyógyszer hatóságok OGYÉI Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.