Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 13. 13:03 Adat

A mély válságot megússzuk, de a kilábalás lassú lesz Magyarországon

Romlott a lakosság fizetőképessége az idei év első negyedévében 2022 azonos időszakához viszonyítva az Intrum és a GKI kutatása szerint. A legnagyobb visszaesés a Nyugat-Dunántúlon történt, míg az észak-magyarországi és a dél-alföldi térségekben csak kisebb mértékben romlott a fizetőképesség.

Miért fontos ez? A fizetőképesség arról árulkodik, hogy a lakosság mennyire tudja a hiteleit és egyéb kötelezettségeit törleszteni – és végső soron a konjunkturális kilátásokat is mutatja. A mutató összefügg a gazdasági növekedéssel, a fogyasztással és a banki hitelezéssel.

Számokban: Az előző negyedévben 2022 azonos időszakához képest 86 százalékkal alacsonyabb szinten állt az Intrum országos fizetőképességi indexe, a 2013-2014-es éveket idézve. A regionális mutatókat nézve jól látszanak az országon belül éles területi különbségek a visszaesés tekintetében.

Tágabb kontextus: az indexet az Intrum követeléskezelő adatbázisából kinyert adatok, a GKI a lakosság helyzetéről és pénzügyi várakozásairól szóló felmérésének eredményei és a Magyar Nemzeti Bank kamatokra vonatkozó statisztikái alkotják.

Mi várható? A friss adatok szerint növekedhet idén a nemteljesítő hitelek aránya, továbbá mély válság helyett elhúzódó recesszió és lassú kilábalás várható. A fizetőképesség romlását a magas infláció, a költségvetési megszorítások és a bizonytalan nemzetközi gazdasági kilátások okozzák az Intrum elemzése szerint.

Igen, de: az árak elérték azt a szintet, ahol a kereslet már esni kezd, az infláció tehát tetőzni látszik, és az irányadó kamat csökkentésére is lassan sor kerülhet –  a recesszió azonban aligha elkerülhető, a GKI a GDP fél százalékos visszaesésére számít idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen zuhanást akkor sem láttunk az üzletekben, amikor a járvány miatt leállt az országSoha nem látott mértékben zuhant az élelmiszerüzletek forgalma is. A ma közzétett adatok nem festenek túl szép képet a gazdaság állapotáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok lettek a régió spórolórekorderei az év elejénA lengyeleknél, szlovákoknál és cseheknél is nagyobb mértékben fogták vissza a vásárlásaikat az év elején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen is rég volt, érdemben olcsóbb lett a nagy bevásárlásMost már két egymás utáni hónapban is egyre kevesebbet fizettünk a nagy bevásárlásunk alkalmával, éves összehasonlításban pedig áprilisban már „csak” 35,6 százalékos drágulást mértünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gki intrum konjunktúra konjunktúramutató Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.