Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 8. 12:07 Világ

Új konfliktust teremthet Oroszországgal a sarkvidéken való osztozkodás

Az Északi-sarkvidék egyelőre semleges övezet, ám az éghajlatváltozás és az országok közötti konfliktusok felülírhatják az eddigi nemzetközi érdekeket a Bloomberg cikke szerint. A bizonytalanságokat a jégtakaró olvadása mellett a legnagyobb sarkvidéki állam, Oroszország nemzetközi elszigetelődése okozza.

Miért fontos ez most? A területet a nyolc északi sarkköri országot tömörítő Északi-sarkvidéki Tanács felügyeli, amelynek soros elnöke 2021 és 2023 májusa között Oroszország. A tanács tavaly óta nem ült össze, és kérdéses a folytatás, miután május 11-én Oroszország átadja Norvégiának az elnökséget.

Tágabb kontextus: az Északi-sarkvidék alatt olaj és más ásványkincsek rejtőznek, amelyek fokozatosan kiszabadulhatnak a jégtakaró fogságából. A területet egyelőre egyetlen ország sem ellenőrzi, ám Oroszország, Kanada és Dánia egyre több érvet sorakoztat fel az ottani szuverenitása mellett.

Számokban: Kanada közel kétmillió, Oroszország 1,6 millió, Dánia 900 ezer négyzetkilométernyi sarkvidéki területtel kapcsolatban fogalmazott meg igényeket. Több mint 700 ezer négyzetkilométeren – ez nagyjából Chile kiterjedésének felel meg – több helyen átfedésben vannak egymással az országok követelései.

Alulnézet: a nemzetközi politika mellett az országokon belüli közhangulat is befolyásolhatja a sarkvidéket érintő lépéseket – a nacionalizmus ösztönözheti Vlagyimir Putyint a status quo felrúgására; az Oroszország sarkvidéki stratégiáját ismertető új dokumentumokból már ki is húzták a nemzetközi együttműködésre vonatkozó utalásokat.

Reakciók: az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az Északi-sarkvidéki Tanács és térség semlegessége iránt. A tanácstagok közül Oroszország ráadásul egyedüli NATO-n kívüli tag maradhat, Finnország ugyanis április elején belépett a katonai szövetségbe, Svédország csatlakozását pedig Magyarország és Törökország ugyan egyelőre blokkolja, de meglepő lenne, ha ez így is maradna.

Mi következik? Kérdés, hogy néhány évtized múlva mekkora értéke lesz a sarkvidéki ásványkincseknek, azok mennyisége, minősége sem ismert pontosan. Az érintett országok továbbá nemcsak azok kitermelésében, hanem védelmében is érdekeltek lehetnek, a környezetvédelem szempontjából ugyanis kritikus térségről van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elolvadt jég helyén egyre jobban látszik, hogy miért megy a harc az Északi-sark környékénOlaj, arany, ritka fémek, halászat és új kereskedelmi útvonalak. Nyolc sarkvidéki ország folyamatosan helyezkedik azért, hogy a megnyíló lehetőségekből minél nagyobb szeletet csikarjon ki magának, kilencediknek pedig megjött a térségtől messze fekvő Kína.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Északi-sark északi-sarkvidék konfliktus Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.