Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. május 2. 13:58 Közélet

A Fidesz propagandagépezete az egyik fő érv az EU-ban zajló médiaszabályozás-vitában

Egyre nagyobb veszélyben a médiaszabadság Európában. Az Európai Bizottság (EB) alelnöke szerint egy EU-s médiaszabályozás nem rendezné a magyar médiahelyzetet, de lenne következménye a magyar kormány viselkedésére nézve. Szerdán lesz a sajtószabadság világnapja.

Veszélyes folyamatok: Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerint számos jelenség fenyegeti a független és szabad médiát, újságírókat online és fizikailag bántalmaznak, a közmédia több országban állami propagandát jelent, az oligarchikus tulajdonosi rendszerek fenyegetik a sokszínűséget.

Az emberi jogokat ellenőrző civil csoport, a Civil Liberties Union for Europe friss médiariportja szerint egy tucat EU-országba nőttek az újságírók elleni – “abuzív”, nyomásgyakorló – jogi eljárások. 

Vita arról, mit kellene csinálni, kinek. Az EB hagyományosan nem lép fel a médiaszabadságért, ugyanis elsősorban a szabad piaci mechanizmusokat kontrolláló jogosítványai és eszközei vannak. Ezen változtatna Jourová.

Legutóbb tavaly ősszel javasolt egy EU-s médiaszabályozási csomagot, ami védte volna a szerkesztőségi döntések autonómiáját, biztosította volna a közmédia függetlenségét, pontosabban pártatlanságát, és tiltotta volna a digitális kémprogramok használatát újságírók ellen. 

A javaslatot el kéne fogadnia a tagországoknak és az Európai Parlamentnek is. Egyelőre megvannak a befolyásos ellenzői, például a német kormány, arra hivatkozva, hogy az EU-s szabályozás felhígíthatja az országok saját védelmi mechanizmusait. Az alelnök szerint viszont a szabályozás minimumfeltételeket határozna meg.

Magyarország és a KESMA tevékenysége az egyik fő érv. Jourová a tárgyalások során igyekszik elkerülni a csomag felvizezését, sőt, azt nyilatkozta a Guardiannak: az a jelenlegi formájában sem tudná helyrehozni a már meglévő károkat, például Magyarországon, ahol független választási megfigyelők szerint egyoldalú, a kormánynak kedvező volt a hírszolgáltatás a választások előtt. Az alelnök külön említette a KESMA-t is ebben a kontextusban. A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) fideszes kötődésű, kormányközeli sajtó- és médiaholding több száz médiaterméket tart fenn – az alapítvány exvezérének, Szánthó Miklósnak saját bejárása volt a miniszterelnökhöz, jelenlegi vezetője Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet és a Hír TV korábbi – a Simicska-háború kitöréséig – tartalmi vezetője. Túlnyomó részt a KESMA-termékekhez és a TV2-höz áramoltak a politikai kampányokhoz köthető kormányzati reklámok, vagyis mintegy 16,6 milliárd forint.

“Úgy gondolom, hogy az EU jogi fellépésének lehetősége képes lenne az újságírók kontrolljára tett kísérleteket kordában tartani”, mondta Jourová.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Európai Unió sajtószabadság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.