Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 14. 15:14 Adat

Megbicsaklott a magyar felzárkózás a gazdaság fékezése miatt

A ma megjelent negyedéves GDP-adatok alapján Magyarország technikai recesszióba került. Az éves gazdasági növekedés ugyan alacsonyabb lett a vártnál, de az első félév jelentős növekedése miatt viszonylag magas maradt.

Számokban: az előző év azonos időszakához képest a GDP 0,9 százalékkal nőtt. Ez a változásokra lassabban reagáló mutató is meredek lassulást mutat, ha pedig az előző negyedévhez viszonyítunk – amely érzékenyebb a trendekre -, akkor csökkent a GDP 0,4 százalékkal. 

Miért fontos ez? Mivel sorrendben a második negyedévben csökkent a GDP, technikai recesszióba kerültünk. Az elmúlt tíz évben két ilyen időszak volt: 2012-ben és a Covid első hulláma idején.

  • A mostani helyzet azért tűnik nehezebbnek, mert a korábbi esetekkel ellentétben a zsugorodó gazdaság most növekvő árakkal párosul.

Tágabb kontextus: az elmúlt tíz évben egy-egy negyedévben fordult elő, hogy az alacsonyabb bázisról induló magyar növekedést meghaladta az EU-átlag, így nagy kérdés, hogy a jelenleg meredekebbnek tűnő magyar visszaesés mennyire bizonyul átmenetinek. 

Korábbi várakozások: az első félévi, viszonylag magas növekedés után az elemzők többsége 5,5-6 százalékos növekedést várt 2022-tól. A KSH mostani közlése alapján ennél végül alacsonyabb, 4,6 százalékos lett az éves növekedés.

Miért történt ez? A KSH szerint az éves növekedés hátterében leginkább az autó- és az akkumulátorgyártás, az ingatlanpiac és a logisztika növekedése áll, az évszázad egyik legsúlyosabb aszályától sújtott mezőgazdaság pedig visszahúzta a GDP-t. A jelentősen csökkenő lakossági fogyasztás is a visszaeső tempó okai között van.

Reakciók: Varga Mihály pénzügyminiszter jó hírként jellemezte a publikált adatokat, külön jó hírnek nevezve, hogy az előző év azonos időszakához képest 0,4 százalékos*A miniszter a nyers adatot használta, a cikk korábbi részében említett 0,9 százalékos növekedés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat. növekedés volt az utolsó negyedévben. Arról nem beszélt, hogy az elmúlt két negyedévben kisebb lett a gazdaság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb szektor visszaesése ellenére is nőni tudott év végén az ipari termelésAz energaintenzív ágazatok visszaesését ellensúlyozni tudták máshol, a németek ipar a vártnál rosszabbul teljesített.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan hír jött a magyar gazdaságról, ami a forintot hosszabb távon is erősíthetiA várnál jóval kisebb lett a magyar kereskedelmi mérleg hiánya decemberben. Most úgy néz ki, ez a forint támasza lehet a következő hónapokban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint húszéves rekord dőlt meg a magyar élelmiszerboltokbanTizedével kevesebb termékért fizettünk 25 százalékkal többet decemberben, mint egy évvel korábban. Ilyen visszaeséshez még csak hasonlót sem láttunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gdp GDP-növekedés magyar gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.