Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 9. 11:37 Élet

Szétzúzzák Putyin energiazsarolását a takarékos németek

Ma már jól ismert, hogy az Ukrajna elfoglalását szolgáló terv részeként az orosz elnök energetikai zsarolással próbálta sakkban tartani az EU-t. Az orosz gázszállításokat már hónapokkal a februári invázió előtt elkezdték lecsavarni, és miután biztossá vált, hogy Ukrajna kitart, a nyugati országok pedig pénzzel és fegyverrel is támogatják, fokozatosan meg is szüntették a közvetlenül Németországba irányuló gázszállításokat (már az Északi Áramlat vezeték felrobbantása előtt).

A valószínűsíthető terv szerint ennek mostanra elviselhetetlen következményei lettek volna Németország számára: a gazdaság összeomlik, a fagyoskodó polgárok pedig tömegtüntetésekkel kényszerítik rá a kormányt az Oroszország elleni szankciók feloldására és Ukrajna támogatásának beszüntetésére.

Ez azonban egyelőre egyáltalán nem jött be. A német gazdaság ugyan nincs a legjobb állapotban, de még a harmadik negyedévben is nőtt, az energiaárak pedig ugyan nagyon elszaladtak, de hiányról egyelőre szó sincs, a német gáztárolók töltöttsége nagyjából 97 százalékos, amiben a nem orosz eredetű import felpörgetése és az eddigi enyhe idő mellett egy olyan tényező is szerepet játszik, amellyel talán nem számolt az orosz vezetés: a németek legendás takarékossága.

Ennek mértékét persze – főleg az angol nyelvű sajtóban – időnként szeretik eltúlozni, de a Wall Street Journal rengeteg példával támasztotta alá, hogy most Németországban tényleg nemzeti sport lett az energiával való takarékoskodás. Sokan valóságos versenybe kezdtek, hogy ki kapcsolja be minél később a fűtést otthon az ősszel egyre hűvösebbé váló időjárás közepette – a bizonyítékot az otthoni hőmérő szolgáltatja.

Tippeket is megosztanak azzal kapcsolatban, hogy a zuhanyzások egy része kiváltható mosdókendő használatával, a ruhákat pedig elég kéthetente mosni. Az otthon elkészített zsemlét a pirítóban is ki lehet sütni, a fazékra a pontosan illeszkedő fedőt kell rátenni, a telefonról pedig le kell törölni a felesleges applikációkat – szól néhány további jó tanács.

A spórolásból természetesen kiveszik részüket a hivatalok is, sok tekintetben hasonlóan a magyarországi gyakorlathoz. Az irodák hőmérsékletét korlátozzák, nincs meleg víz a mosdókban, az uszodákat nem fűtik, a szaunákat kikapcsolják. A Németországban elmaradhatatlan karácsonyi vásárok kivilágításának idejét korlátozzák, és csökkentik a fényerőt. Néhány városban felmerült a közlekedési lámpák kikapcsolása, Düsseldorfban pedig a krematórium működési hőmérsékletének csökkentését vizsgálják.

Számos üzlet csökkentette a nyitva tartási idejét, a hűtők egy részét pedig kikapcsolták. A Zugspitzén lévő sípályán lelassították a felvonókat, a kabinok üléseit pedig nem fűtik.

A háztartásokra visszatérve, néhányan olyan messze mennek a spórolásban, hogy az már veszélyes. Egy német kéményseprő arról beszélt az amerikai lapnak, hogy többen kempingezéshez szánt gázpalackkal vagy gázgrillel próbálnak fűteni, de ezeket nem szabad zárt térben használni.

Bár a tél még csak most kezdődik igazán, az eddigi eredmények mindenesetre meggyőzők, szeptemberben és októberben a német üzleti szektor és a háztartások gázfogyasztása akkor is 25 százalékkal maradt el a 2018-2020-as átlagtól, ha az idei meleg ősz hatását kizárják az összehasonlításból. (Idehaza októberben 23 százalékos volt a gázfogyasztás nem időjárásfüggő csökkenése.)

Mindez persze nem jelenti, hogy nincs semmi probléma, szakemberek egy ideje már arról beszélnek, hogy nem az idei, hanem a következő tél lesz nehéz, amikor már a betárolási időszakban sem lehet majd számolni érdemi orosz importtal. Így a németek valószínűleg jövőre sem maradnak spórolási kihívás nélkül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig pazaroltuk a gázt a rezsicsökkentés miatt, most jöhet a fordulatA rezsicsökkentés bevezetése óta közel másfélszeresére nőtt a magyar lakosság gázfogyasztása, és ezt az alacsony árakon kívül semmi nem indokolta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan a kitűzött európai gáztartalék, kérdés, hogy mire lesz ez elégAkár teljesen megtelhetnek az európai gáztárolók a tél kezdetére, ami jó kiindulási alap, de önmagában még nem elég az ellátási zavarok elkerüléséhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet energiafelhasználás gázfogyasztás németország orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.