Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 21. 15:29 Pénz

Lehet, hogy kellő mértékű világítás és fűtés nélkül kell átvészelniük a telet az ukránoknak

Az ukrán energetikai infrastruktúrát érő orosz támadások következtében egyre nő annak az esélye, hogy az országban a kellő mértékű világítás és fűtés nélkül kell átvészelni telet. Csütörtökön a vezetékhálózatra mért csapások miatt egész Ukrajnában áramszünetek voltak, Volodimir Zelenszkij továbbá a kahovkai vízerőművet érintő aknatámadást valószínűsít, ami a katasztrofális árvíz mellett az erőművi kapacitás kiesésével fenyeget százezreket a The New York Times összefoglalója szerint.

Az Ukrenergo ukrán állami energiaszolgáltató közlése szerint az elmúlt tíz napban több támadás érte a létesítményeiket, mint a háború ezen időszakot megelőző hét és fél hónapja során, és az erőművek egyharmada kiesett a termelésből.

Az ukrán lakosság emiatt már most kénytelen minimalizálni a napközbeni áramfogyasztását, ha éppen működik a szolgáltatás, miközben a vízellátás is sok helyen akadozik.

A helyzet súlyosságáról árulkodik, hogy a szolgáltató a mobiltelefonok és elemlámpák reggel hét óra előtti feltöltésére kéri az ügyfeleit. A vállalkozások is alkalmazkodásra kényszerülnek, Kijevben elsötétültek a hirdetőtáblák, a legtöbb villamosvonalon buszok közlekednek, az esténként a szokásoshoz képest jóval kevésbé megvilágított utcákon. Mindezeken túl a fővárosi közmű-szolgáltató többé kevésbé tervezett áramszüneteket is kénytelen volt bejelenteni a város különböző részein.

Az amerikai lap szerint mindezek ellenére folytatódhatnak Ukrajna sikerei a frontokon, az oroszok ugyanis úgy tűnik, hogy a hadszínterek helyett az ország távolabbi, belsőbb részein elhelyezkedő polgári infrastruktúra támadásával próbálják megtörni az ország ellenállását. A már említett vízerőmű elpusztításának lehetősége is illik ehhez a taktikához, amit az egyelőre az oroszok által már a háború elején megszállt Herszon evakuálása is valószínűsít, a

Dnyeper partján fekvő várost ugyanis súlyos árvízkárok érhetik, amennyiben a folyó mentén valamivel feljebb fekvő kahovkai gát megsemmisül.

A polgári áram-, gáz- és vízszolgáltatás tönkretételére irányuló orosz szándékot az Európai Unió is elismeri, Ursula von der Leyen szerdán háborús bűnnek, illetve terrorcselekménynek minősítette az infrastruktúrát sújtó támadássorozatot. Kérdéses továbbá a zaporizzsjai atomerőmű helyzete is, a ukrán jelentések szerint az oroszok elhagyják a környező területeket, ez azonban lehet, hogy csak a megszálló katonai állomány cseréje miatt történik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Élvezték, ha valaki jajgat. Azokat sokkal keményebben ütötték” - egy ukrán fogoly történeteTöbb mint egymillió ukránt hurcolhattak el az oroszok, sorsukról alig lehet tudni valamit. A néhány kiszabadult egyike beszélt az embertelen körülményekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén télen csak 17 fokra tudja majd felmelegíteni a távhőszolgáltató az ukrán lakásokatRáadásul ez csak akkor tartható, ha nagy változás nem áll be a gázszállításokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna villamosenergia-rendszer Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.