Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 29. 11:32 Világ

Idén télen csak 17 fokra tudja majd felmelegíteni a távhőszolgáltató az ukrán lakásokat

Kemény télre kell készülnie az ukrán háztartásoknak a Guardian szerint, mert még abban az esetben is, ha nem történik a háború miatt pusztítás a gázinfrastruktúrában, a megszokotthoz képest sokkal hidegebbek maradnak a távfűtéses lakások.

Az ukrán gazdaság a Nyugat pénzügyi segítségére van utalva, az ukrán Naftogaz elnöke, Jurij Vitrenko szerint ha nem érkezik elegendő támogatás, megnő a kockázata annak, hogy az áramszolgáltatás nem lesz folyamatos, és a fűtéssel is gondok lesznek. „A gázimport nélkül Ukrajna nagy részén áramszünetekre kell felkészülni, ha pedig nem sikerül a 2 milliárd köbméter gáz beszerzése, akkor a háztartások egy részének nem tudunk elegendő távhőszolgáltatást biztosítani.” A cikk szerint

a távhővel fűtött lakásokban idén télen 17-18 Celsius-fokra kell készülnie a lakóknak. 

Az ukránok a saját gázigényük 60 százalékát belföldi forrásból fedezik, a többit pedig az EU-s szomszédoktól veszik, piaci áron. Az oroszoktól közvetlenül 2014 óta nem vesznek gázt (bár az, ami nyugatról érkezik, továbbra is főként orosz import). A kerülőutas megoldásra azért volt szükség, mert az ukrán politikusok és oligarchák korrumpálásának egyik leghatékonyabb eszköze volt az olcsó orosz gáz, melyért cserébe Oroszország könnyedén bele tudott nyúlni az ukrán belügyekbe. 

Vitrenko szerint Ukrajnának 10 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy meg tudja vásárolni a szükséges gázmennyiséget, ugyanakkor nem biztosak abban, hogy ezt a forrást meg tudják szerezni maguknak, „háború idején nehéz bármit biztosra venni”. A helyzet bizonytalanságát több tényező is fokozza, az ukrán gázinfrastruktúra kritikus pontjai közel vannak a fronthoz, a gázmezők 50 százaléka a harkivi régióban található, a harcok innen csupán 6 kilométerre folynak, ezért ha itt történik bármi, akkor Ukrajnának több importra lesz majd szüksége. Ezt viszont nem biztos, hogy be tudja szerezni, hiszen Oroszországon múlik, hogy Nyugat-Európa számára mennyi gázt küld. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya lehet az utolsó szög a német gazdasági modell koporsójábaA német ipari modell egyik fontos pillére volt, hogy az ország évtizedek óta nyomott áron jutott orosz energiához. Ennek a jelek szerint az ukrajnai háborúval vége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHáromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlagEgyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fűtés gáz Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.