Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 14. 15:04 Élet, Világ

Megúszhatjuk a kemény telet, de a gázárak csökkenésében nem érdemes bízni

Mérsékelt téli időjárásra számíthatnak az európaiak és az Egyesült Államok keleti partján élők a Kopernikusz program friss előrejelzése szerint. Az észak-atlanti térségben épp a fűtési szezon csúcsidőszakában, december és február között ígérkezik a szokásosnál jelentősen melegebb időjárás, ami a gáz iránti igény mérséklődésével járhat.

A becslések persze valószínűségi alapon történtek, az Egyesült Királyság, a mediterrán partvidék és Közép-Európa bizonyos részein 50-60 százalékos, míg a kontinens többi részén – Magyarország is ide tartozik – 40-50 százalékos eséllyel mérhetünk a sokévi átlagnál jóval magasabb téli hőmérsékleteket, derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Az előrejelzést tehát jelentős bizonytalanságok övezik, amelyekre nemcsak a fentebbi valószínűségek, hanem más becslések eredményei is utalnak. A brit, francia, német, olasz és amerikai meteorológusok részvételével összeállított, különböző mérőeszközök által gyűjtött milliárdnyi megfigyelésen alapuló Kopernikusz-modellel szemben egy időjárási becslésekre szakosodott piaci szolgáltató, a Commodity Weather Group éppen valamivel hűvösebb telet prognosztizált az elmúlt tíz évben tapasztaltakhoz képest, de a kemény fagyok beállását a vállalat eredményei szerint is jó eséllyel megúszhatjuk.

A tél közeledtével egyre inkább érdemes az Északi-sark környéki poláris örvényt és az Atlanti-óceán északi részén az Észak-Atlanti Oszcillációt figyelni, amelyek jól jelzik az északi félgömbön várható klimatikus viszonyokat – egy az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint egyelőre a sarkvidéki légmozgások sem utalnak nagy hidegek bekövetkeztére.

Ugyanakkor hiába mérsékli egy-egy térség energiaigényét az enyhébb időjárás, ha a világ más részein megnövekszik az energiahordozók iránti kereslet, a költségek mégis megemelkedhetnek. Erre megvan az esély, Kína ugyanis hűvös télre készül, ráadásul az ország gázigényét a koronavírussal szembeni óvintézkedések korlátozzák, szintén a Bloomberg elemzése szerint. Az ázsiai ország mostanáig tehát viszonylag alacsony érdeklődést mutatott a cseppfolyósított földgáz (LNG) iránt, ez azonban a tél közeledtével megváltozhat, így a vezetéken érkező orosz gáz alternatívájáért fokozódhat a verseny a piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázjátszma legbizarrabb oldala: miközben az oroszok jégkorszakkal fenyegetik a Nyugatot, Ukrajnának dollárban fizetnek a tranzitértLogikus érvek szólnak amellett, hogy ne zárják el teljesen a gázt, mert ez az utolsó orosz adu. De vajon meddig?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ földgáz gáz időjárás Kína LNG Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.