Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 29. 11:32 Világ

Idén télen csak 17 fokra tudja majd felmelegíteni a távhőszolgáltató az ukrán lakásokat

Kemény télre kell készülnie az ukrán háztartásoknak a Guardian szerint, mert még abban az esetben is, ha nem történik a háború miatt pusztítás a gázinfrastruktúrában, a megszokotthoz képest sokkal hidegebbek maradnak a távfűtéses lakások.

Az ukrán gazdaság a Nyugat pénzügyi segítségére van utalva, az ukrán Naftogaz elnöke, Jurij Vitrenko szerint ha nem érkezik elegendő támogatás, megnő a kockázata annak, hogy az áramszolgáltatás nem lesz folyamatos, és a fűtéssel is gondok lesznek. „A gázimport nélkül Ukrajna nagy részén áramszünetekre kell felkészülni, ha pedig nem sikerül a 2 milliárd köbméter gáz beszerzése, akkor a háztartások egy részének nem tudunk elegendő távhőszolgáltatást biztosítani.” A cikk szerint

a távhővel fűtött lakásokban idén télen 17-18 Celsius-fokra kell készülnie a lakóknak. 

Az ukránok a saját gázigényük 60 százalékát belföldi forrásból fedezik, a többit pedig az EU-s szomszédoktól veszik, piaci áron. Az oroszoktól közvetlenül 2014 óta nem vesznek gázt (bár az, ami nyugatról érkezik, továbbra is főként orosz import). A kerülőutas megoldásra azért volt szükség, mert az ukrán politikusok és oligarchák korrumpálásának egyik leghatékonyabb eszköze volt az olcsó orosz gáz, melyért cserébe Oroszország könnyedén bele tudott nyúlni az ukrán belügyekbe. 

Vitrenko szerint Ukrajnának 10 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy meg tudja vásárolni a szükséges gázmennyiséget, ugyanakkor nem biztosak abban, hogy ezt a forrást meg tudják szerezni maguknak, „háború idején nehéz bármit biztosra venni”. A helyzet bizonytalanságát több tényező is fokozza, az ukrán gázinfrastruktúra kritikus pontjai közel vannak a fronthoz, a gázmezők 50 százaléka a harkivi régióban található, a harcok innen csupán 6 kilométerre folynak, ezért ha itt történik bármi, akkor Ukrajnának több importra lesz majd szüksége. Ezt viszont nem biztos, hogy be tudja szerezni, hiszen Oroszországon múlik, hogy Nyugat-Európa számára mennyi gázt küld. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya lehet az utolsó szög a német gazdasági modell koporsójábaA német ipari modell egyik fontos pillére volt, hogy az ország évtizedek óta nyomott áron jutott orosz energiához. Ennek a jelek szerint az ukrajnai háborúval vége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHáromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlagEgyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fűtés gáz Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.