Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 30. 14:11 Világ

Szennyvízből készült kézműves sört dobtak piacra Szingapúrban, és elég jól fogy

A helyi vízművekkel együttműködésben készít szennyvízből sört egy szingapúri sörfőzde, a Brewerkz. A NEWBrew névre hallgató kézműves ale idén áprilisban került a szingapúri boltok polcaira, és a vízműcég fenntartható vízhasználatra és az újrahasznosítás fontosságára figyelmeztető kampányaiban is szerepel – írja a Bloomberg.

Szingapúrban 2003-ra újult meg a szennyvíztisztítási infrastruktúra, azzal a céllal, hogy növeljék a szigetország vízbiztonságát. Ennek keretében a szennyvíztisztítóból kijövő vizet is átbrandelték, amit azóta „NEWaternek” hívnak. A szingapúri szennyvizet UV-fénnyel fertőtlenítik, majd a folyadékot membránokon vezetik át, hogy eltávolítsák a szennyező részecskéket, ez pedig olyan szintű víztisztítást jelent, ami után már ihatóvá válik a víz.

A szennyvíz ivóvízzé alakítása az utóbbi évtizedben egyre fontosabbá válik, mivel a világ édesvízkészlete egyre szűkösebb. A Természetvédelmi Világalap (World Wildlife Fund – WWF) becslése alapján évente legalább egy hónapig 2,7 milliárd embert érint a vízhiány. Néhány fejlettebb gazdaságban, ahol szűkösek a vízkészletek, már egy ideje alkalmazzák ezeket a technológiákat a szennyvíz ivóvízzé alakításában. Ide tartozik Izrael és Szingapúr is, de például már Los Angelesben és Londonban is vizsgálják, hogy bevezessenek-e ilyesmit az ivóvízellátásba.

Arra is van egyébként példa a világ más országaiból, hogy főzdék újrahasznosított szennyvízből készítettek sört. A stockholmi Nya Carnegiebryggeriet nevű főzde a Carlsberggel és a Svéd Környezetvédelmi Kutatóintézettel (IVL Svenska Miljöinstitutet) együttműködve egy tisztított szennyvízből készült pilsenit dobott piacra, míg a kanadai Village Brewery a Calgary Egyetem kutatóival és az amerikai Xylem víztechnológiai vállalattal közösen hozta forgalomba a saját változatát.

Mitch Gribov, a Brewerkz munkatársa szerint a termék kapcsán a lényeg az, hogy meg tudják győzni a potenciális vevőket arról, hogy a tisztított víz nem különbözik különösebben a más forrásból származó vizektől. Szerinte a NEWater íze semleges, ami ideális alapanyaggá teszi.

A Bloombergnek nyilatkozó helyiek véleménye megoszlott a sörről. Egyesek szerint nem lehet megkülönböztetni a többi sörtől, mások viszont olyat vennének inkább, amit nem szennyvízből készítenek. A főzde szerint mindenesetre egyelőre jól fogy az új termék: a Brewerkz söreit forgalmazó éttermekben az első szállítmány már kifogyott, és a cég arra számít, hogy július végére a boltok készlete is elfogy. Mindenesetre a cég egyelőre a fogyasztói reakciók értékelése utánra hagyja a döntést a következő adag legyártásáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődniA maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ sör szennyvíz szennyvíztisztítás vízhiány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.