Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 30. 11:32 Vállalat

Magyarországon is gyártó multi készül kivonulni Oroszországból

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és a nyugati országok szankciók sorát léptették életbe az agresszorral szemben, sok más nyugati vállalathoz hasonlóan a Michelin is – március közepén – felfüggesztette a termelést orosz gyárában. Kedden pedig már arról számolt be a francia abroncsgyártó, hogy „technikailag lehetetlen” a gyártás folytatása, részben az ellátási gondok miatt, az „általános bizonytalanság” közepette.

A közlemény szerint ez arra kényszeríti a csoportot, hogy megtervezze az oroszországi tevékenységek átadását a helyi menedzsment számára, illetve megfontolja, hogy ezt végre is hajtsa az év végével. A kissé nyakatekert megfogalmazás minden bizonnyal azt jelenti, hogy egyelőre nyitva hagyják a lehetőséget a maradásra, de ha tovább folytatódik a háború, és maradnak a szankciók, akkor év végén megválnak az oroszországi érdekeltségektől – nemcsak a gyártól, hanem a kereskedelmi részlegtől is.

A Michelin Oroszországban nagyjából ezer embert foglalkoztat, közülük 750-et a Moszkvától mintegy száz kilométerre lévő davidovói gyárban, amelynek éves kapacitása 1,5-2 millió gumiabroncs, főként személyautók számára. Összehasonlításként, a vállalat nyíregyházi gyárában egy 2019-es cikk szerint évi mintegy 2,5 millió abroncs készül.

Az orosz üzem egy százalékkal részesedett a Michelin globális gyártási mennyiségéből, míg az oroszországi eladások két százalékot tettek ki. Az utóbbiban a repülőgép-abroncsok is szerepeltek, amelyek oroszországi értékesítését szintén le kellett állítani az uniós szankciók miatt. Az oroszországi tevékenység leírása mintegy 250 millió euróval rontja majd a Michelin mérlegét, ha valóban bekövetkezik a kivonulás.

Az Oroszországban termelő nyugati abroncsgyártó cégek eddig eléggé eltérően reagáltak a háborúra. A finn Nokian Tyres nemrég jelentette be kivonulását, pedig orosz gyára volt a legnagyobb, így a lépés miatt nagyjából 300 millió eurót kell leírnia. A Pirelli és a Continental viszont egyelőre marad, az előbbi csak csökkentette orosz üzemei kibocsátását, míg az utóbbi áprilisban indította újra a termelését az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miattA nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúlélik-e a háborút a magyar cégek Oroszországban?A kölcsönös közvetlen beruházások aránya alacsony, a gazdasági szankciók azonban egyes cégeknek igencsak fájhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a gáznál a legfájdalmasabb a szakítás OroszországgalVéget ér a szabad energiakereskedelem korszaka, de az Oroszországgal való szakítást nehezíti, hogy akad a földgáznál nehezebben beszerezhető energiahordozó is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat gazdasági szankció gumiabroncsgyártás Michelin orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.