Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 17. 12:02 Vállalat

Újra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégek

Az oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna február 24-i lerohanása után következett be a nyugati vállalatok részéről, de a jelek szerint mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

Ráadásul igazán jelentős vállalatokról van szó. Az Oroszországban 170 éve üzletelő Siemens múlt héten jelentette be oroszországi ipari tevékenységének leállítását, tegnap pedig a Renault közölte, hogy megválik – csoportszinten is nagyon jelentős – ottani érdekeltségétől. Az utóbbi lépés nagyságrendjét mutatja, hogy ezzel akár több mint kétmilliárd eurót (mintegy 800 milliárd forintot) bukhat a vállalat. A McDonald’s március elején még csak az orosz éttermei ideiglenes bezárását jelentette be, tegnap azonban már arról adott hírt, hogy eladja az ottani érdekeltségeit.

Őket most – egyelőre részlegesen – a cseh PPF-csoport (amely itthon leginkább a Telenor/Yettel többségi tulajdonosaként ismert) követi, amely megállapodott a Home Credit bank eladásáról egy orosz befektetési csoporttal. Igaz, ennek a tranzakciónak az előkészítése már jóval az ukrajnai háború előtt elkezdődött, tavaly októberben egy orosz lapértesülés arról szólt, hogy a vevő az OTP lehet. A portfolio.hu akkori cikke szerint a Home Credit a lakossági szolgáltatások nyújtására szakosodott Oroszországban és Kazahsztánban, ahol 41 millió fős ügyfélkörrel rendelkezik. A fő termékek a készpénzhitelek, hitelkártyák, részletfizetési és POS-hitelek a kiskereskedelmi üzletekben.

A vevő orosz befektetők csoportja, akiket a moszkvai tőzsde korábbi vezetője, Ivan Tyiriskin képvisel. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. A PPF ezzel még nem vonult ki teljesen Oroszországból, az életbiztosítási ágazatával, valamint a kereskedelmi ingatlanos portfóliójával továbbra is jelen van. A kazah Home Credit nem Tyiriskinékhez kerül, hanem a Home Credit, illetve a PPF egyes részvényesei, vezetői szerezhetnek benne tulajdonrészt, azaz vélhetően a csoport része marad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna tönkretétele jobban fog fájni a magyar gazdaságnak, mint az Oroszország elleni szankciók hadaSzámos nagyvállalat számára szűkülhetnek be vagy szűnhetnek meg az ukrajnai exportlehetőségek, céges szinten ez okozza a fő problémát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborújaG7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat home credit McDonald's orosz-ukrán háború Oroszország PPF Renault Siemens szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.