Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 20. 15:06 Élet

A németek már az 1800 forintos étolajat is vinnék, mint a cukrot

A Focus német gazdasági lap nemrég ugyanazt tapasztalta Németországban, mint mi Magyarországon. Az újság munkatársa egy német Aldi üzletben a hagyományosan legolcsóbb, saját márkás Bellasan napraforgó étolajból egyetlen palackkal sem talált, a helyette polcon lévő másik étolaj literje viszont 4,99 euróba, azaz a cikkünk írásakor érvényes árfolyamon számolva 1850 forintba került. A Bellasan ára hiába csak 1,79 euró, azaz 664 forint, ha nem lehet kapni, akkor csak elméletben hozzáférhető. Hasonló volt a helyzet egy másik nagy német lánc, a Rewe boltjaiban, az elméleti minimumhoz képest a gyakorlatban háromszoros felárral lehet csak a termékhez hozzájutni.

Azt írják, hogy a jelenség általános, már csak azért is, mert ha van az olcsóbb olajból, akkor azt azonnal elkapkodják, a bevezetett mennyiségi korlátozás ellenére is.

Mi a napokban egy budapesti boltban ugyanezzel szembesültünk: ebben az üzletben a saját márkás étolaj ára literenként 579 forint jelenleg, de az gyakran nincs, és mi például csak a 899 forintról éppen 749-re leárazottból tudtunk volna vásárolni.

Részben azt feltételeztük, hogy a logisztikai és általános élelmiszeripari problémák mellett a magyar esetben szerepet játszik az árstop is, de a német példán látszik, hogy anélkül is hasonló folyamatok játszódnak le.

A Focusnak a német Aldi egyik pénztárosa azt mondta, náluk állandóan hiány van az olcsóbb étolajból, vagyis az a gyakorlatban alig elérhető. A vásárlók ezért megpróbálják felhalmozni a készleteket, és még a drága olajat is kartonszámra vinnék, ha engednék nekik. A német üzletekben persze a magyarokhoz hasonlóan mennyiségi korlátozások vannak, ám a Focus azt írja, hogy a boltnak ma már arra is figyelnie kell, hogy ugyanaz a vásárló ne menjen rögtön több kört az üzletben – mert ezek szerint ezt a trükköt is megpróbálják bevetni.

A Focusnak a német szakértők azt mondták, a napraforgó olaj ára hamarosan elérheti az olívaolajét. Az orosz-ukrán háború okozta ellátási nehézségek miatt ugyanis a kereskedők szerint lehetetlen megmondani, hogy milyen lesz a kínálat a piacon, vagyis a következő hónapokban még biztosan kiszámíthatatlan marad az ellátás.

Ukrajna az Európai Unió legfontosabb napraforgóolaj-beszállítója volt, a háború miatt azonban most nagyon bizonytalan, hogy a termőterületnek mekkora részét lehet egyáltalán megművelni vagy a terméshez hozzáférni, elszállítani. A német lap szerint az unión belül megpróbálják növelni a termőterületet, de ennek mértéke legfeljebb 5 százalékos lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar boltok 2022 tavaszán: áruhiány, mennyiségi korlátozás és 20 százalék feletti drágulásNem hivatalos, de két éve állandó módszertanunk szerint nagyon durvul az élelmiszer-infláció, az árstop mennyiségi korlátozást és átmeneti áruhiányt okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet áruhiány étolaj infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.