Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 6. 11:32 Világ

Trump elnökként eszkalálná a kereskedelmi háborút Kínával, ami a magyar gazdaságra is veszélyes lehet

Az elnökjelölt tovább élezné az előző elnöksége idején megnyitott kereskedelmi háborút Kínával szemben. A belengetett 60 százalékos exportáruvám drasztikus hatással lenne a globális kereskedelemre, és Magyarország sem járna jól. 

Mi történt? Donald Trump a kínai áruk vámját korábban megnégyszerezte, de a 12 százalékos – és a Biden-adminsiztráció által is továbbvitt – vámokat megválasztása esetén akár 60 százalékig is felemelheti, írta meg a Washington Post. Trump egy interjúban is beszélt szándékáról.

  • Trump 2018-as vámemelése nem érte el eredeti célját, nem csökkentette az amerikai kereskedelmi hiányt, sem a kínai exporttöbbletet.
  • A blokkosodás és gazdasági protekcionizmus megingathatatlan szándéka abban is megnyilvánult, hogy Trump további 10 százalékos általános importvámot is bevezetne. 

Tágabb perspektíva: A világ két legnagyobb gazdaságának ilyen mértékű vámháborúja a teljes globális gazdaságot drasztikusan érintené. 

  • A kereskedelem alárendelése a geopolitikai szembenállásnak a blokkosodás felé sodorja a világkereskedelmet – a gazdasági értelemben vett globalizáció trendjével szemben az olcsó vámok és tarifák rendszere miatt az elmúlt évtizedekben minden korábbinál kevesebb költséggel és gyorsabban lehetett szabadon mozgatni a világon az árut.

Számokban: A World Trade Organization (WTO) korábban kiszámolta: a világgazdaság kettészakadása – egy Egyesült Államok központú és egy Kína központú gazdasági buborékra – a teljes bolygó termelését egy-két évtized alatt mintegy 5 százalékkal csökkentené.

  • A baráti kereskedelem a WTO-elemzők szerint magasabb árakhoz és kisebb profithoz vezetne a nyugaton, úgy, hogy a költségek a szegényebb országokon aránytalanul oszlanának el.

Igen, de a korábbi USA-Kína kereskedelmi háború egyes kisebb országoknak, és köztük Magyarországnak is, rövid távon gazdasági növekedést jelentett.

  • A kínai termékek a vámok miatt kiárazódtak a növekvő amerikai piacról, és a kínai importot az Egyesült Államok elkezdte más országok termelésével kiváltani.
  • Azonban ez a rövid távú nyereség hosszabb távon és intenzívebb gazdasági blokkosodás esetén veszteségbe fordulhat: a tartós vámháború és/vagy a világgazdaság blokkosodása makroökonómiai modellek szerint majdnem minden gazdaság jövedelmi szintjét visszafogná.

Nem véletlen, hogy a magyar külügyminiszter szerint Magyarország érdeke a minél szabadabb és nyitottabb kereskedelmi egyezmények rendszere. 

Orbán álláspontja: A magyar kormány nyíltan támogatja Trumpot az elnökjelölti és elnöki harcában, a magyar miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott: Trump képes megmenteni a nyugati világot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai védővámok világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.