Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 6. 11:32 Világ

Trump elnökként eszkalálná a kereskedelmi háborút Kínával, ami a magyar gazdaságra is veszélyes lehet

Az elnökjelölt tovább élezné az előző elnöksége idején megnyitott kereskedelmi háborút Kínával szemben. A belengetett 60 százalékos exportáruvám drasztikus hatással lenne a globális kereskedelemre, és Magyarország sem járna jól. 

Mi történt? Donald Trump a kínai áruk vámját korábban megnégyszerezte, de a 12 százalékos – és a Biden-adminsiztráció által is továbbvitt – vámokat megválasztása esetén akár 60 százalékig is felemelheti, írta meg a Washington Post. Trump egy interjúban is beszélt szándékáról.

  • Trump 2018-as vámemelése nem érte el eredeti célját, nem csökkentette az amerikai kereskedelmi hiányt, sem a kínai exporttöbbletet.
  • A blokkosodás és gazdasági protekcionizmus megingathatatlan szándéka abban is megnyilvánult, hogy Trump további 10 százalékos általános importvámot is bevezetne. 

Tágabb perspektíva: A világ két legnagyobb gazdaságának ilyen mértékű vámháborúja a teljes globális gazdaságot drasztikusan érintené. 

  • A kereskedelem alárendelése a geopolitikai szembenállásnak a blokkosodás felé sodorja a világkereskedelmet – a gazdasági értelemben vett globalizáció trendjével szemben az olcsó vámok és tarifák rendszere miatt az elmúlt évtizedekben minden korábbinál kevesebb költséggel és gyorsabban lehetett szabadon mozgatni a világon az árut.

Számokban: A World Trade Organization (WTO) korábban kiszámolta: a világgazdaság kettészakadása – egy Egyesült Államok központú és egy Kína központú gazdasági buborékra – a teljes bolygó termelését egy-két évtized alatt mintegy 5 százalékkal csökkentené.

  • A baráti kereskedelem a WTO-elemzők szerint magasabb árakhoz és kisebb profithoz vezetne a nyugaton, úgy, hogy a költségek a szegényebb országokon aránytalanul oszlanának el.

Igen, de a korábbi USA-Kína kereskedelmi háború egyes kisebb országoknak, és köztük Magyarországnak is, rövid távon gazdasági növekedést jelentett.

  • A kínai termékek a vámok miatt kiárazódtak a növekvő amerikai piacról, és a kínai importot az Egyesült Államok elkezdte más országok termelésével kiváltani.
  • Azonban ez a rövid távú nyereség hosszabb távon és intenzívebb gazdasági blokkosodás esetén veszteségbe fordulhat: a tartós vámháború és/vagy a világgazdaság blokkosodása makroökonómiai modellek szerint majdnem minden gazdaság jövedelmi szintjét visszafogná.

Nem véletlen, hogy a magyar külügyminiszter szerint Magyarország érdeke a minél szabadabb és nyitottabb kereskedelmi egyezmények rendszere. 

Orbán álláspontja: A magyar kormány nyíltan támogatja Trumpot az elnökjelölti és elnöki harcában, a magyar miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott: Trump képes megmenteni a nyugati világot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai védővámok világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.