Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 6. 11:32 Világ

Trump elnökként eszkalálná a kereskedelmi háborút Kínával, ami a magyar gazdaságra is veszélyes lehet

Az elnökjelölt tovább élezné az előző elnöksége idején megnyitott kereskedelmi háborút Kínával szemben. A belengetett 60 százalékos exportáruvám drasztikus hatással lenne a globális kereskedelemre, és Magyarország sem járna jól. 

Mi történt? Donald Trump a kínai áruk vámját korábban megnégyszerezte, de a 12 százalékos – és a Biden-adminsiztráció által is továbbvitt – vámokat megválasztása esetén akár 60 százalékig is felemelheti, írta meg a Washington Post. Trump egy interjúban is beszélt szándékáról.

  • Trump 2018-as vámemelése nem érte el eredeti célját, nem csökkentette az amerikai kereskedelmi hiányt, sem a kínai exporttöbbletet.
  • A blokkosodás és gazdasági protekcionizmus megingathatatlan szándéka abban is megnyilvánult, hogy Trump további 10 százalékos általános importvámot is bevezetne. 

Tágabb perspektíva: A világ két legnagyobb gazdaságának ilyen mértékű vámháborúja a teljes globális gazdaságot drasztikusan érintené. 

  • A kereskedelem alárendelése a geopolitikai szembenállásnak a blokkosodás felé sodorja a világkereskedelmet – a gazdasági értelemben vett globalizáció trendjével szemben az olcsó vámok és tarifák rendszere miatt az elmúlt évtizedekben minden korábbinál kevesebb költséggel és gyorsabban lehetett szabadon mozgatni a világon az árut.

Számokban: A World Trade Organization (WTO) korábban kiszámolta: a világgazdaság kettészakadása – egy Egyesült Államok központú és egy Kína központú gazdasági buborékra – a teljes bolygó termelését egy-két évtized alatt mintegy 5 százalékkal csökkentené.

  • A baráti kereskedelem a WTO-elemzők szerint magasabb árakhoz és kisebb profithoz vezetne a nyugaton, úgy, hogy a költségek a szegényebb országokon aránytalanul oszlanának el.

Igen, de a korábbi USA-Kína kereskedelmi háború egyes kisebb országoknak, és köztük Magyarországnak is, rövid távon gazdasági növekedést jelentett.

  • A kínai termékek a vámok miatt kiárazódtak a növekvő amerikai piacról, és a kínai importot az Egyesült Államok elkezdte más országok termelésével kiváltani.
  • Azonban ez a rövid távú nyereség hosszabb távon és intenzívebb gazdasági blokkosodás esetén veszteségbe fordulhat: a tartós vámháború és/vagy a világgazdaság blokkosodása makroökonómiai modellek szerint majdnem minden gazdaság jövedelmi szintjét visszafogná.

Nem véletlen, hogy a magyar külügyminiszter szerint Magyarország érdeke a minél szabadabb és nyitottabb kereskedelmi egyezmények rendszere. 

Orbán álláspontja: A magyar kormány nyíltan támogatja Trumpot az elnökjelölti és elnöki harcában, a magyar miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott: Trump képes megmenteni a nyugati világot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai védővámok világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.