Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 19. 12:19 Világ

Hiába a kemény rendőri fellépés, több ezren tüntetnek Oroszországban

Több ezren tüntettek a baskír jogvédő aktivista Fail Alszinov mellett, a kazah határ közelében fekvő Bajmak bírósága előtt szerdán. A tüntetők dacoltak az engedély nélküli utcai gyülekezetekre vonatkozó tilalommal és a letartóztatás lehetőségével – az orosz hatóságok Ukrajna megtámadása óta különösen keményen lépnek fel hasonló esetekben.

Háttér: A 37 éves Alszinov a Kushtau-hegységben folytatott bányászat elleni sikeres kampányával vált ismertté, és felszólalt a baskír nyelv védelmében és az ukrajnai invázió ellen is. A bíróság négy éves börtönbüntetésre ítélte Alszinovot etnikai gyűlöletkeltés miatt, miután a térség kormányzója a kaukázusiak és közép-ázsiaiak megsértésének vádjával jelentette fel az aktivistát.

  • Radij Habirov, a Baskír Köztársaság vezetője korábban Putyinnak dolgozott az elnöki hivatal belpolitikai helyettes vezetőjeként. A Kreml korábbi tisztviselője Alszinovnak és a baskír tiltakozóknak engedve kénytelen volt betiltani a kushtaui mészkő bányászatát és természetvédelmi területté nyilvánítani a hegységet.

Reakciók: Alszinov visszautasítja a vádakat, állítása szerint egy illegális aranybányászat elleni megmozduláson baskír nyelven elmondott szavait rosszul fordították le oroszra – az általa használt kara halyk kifejezés baskírul a közönséges emberekre utal, ám szó szerinti fordításban fekete embereket jelent.

  • A rendőrség már előre lezárta a Bajmakba vezető utakat a bírósági ítéletre való tekintettel, továbbá a WhatsApp blokkolását is megkísérelhették a hatóságok Baskíriában. A tüntetésen többeket letartóztattak, egyesek akár 15 éves börtönbüntetésre is számíthatnak. A tüntetőket könnygázzal és gumibotokkal verve igyekezték feloszlatni a rendőrök.

Miért fontos ez? Március közepén lesz a következő elnökválasztás Oroszországban, és bár borítékolható Putyin győzelme, akadnak kihívások a Kreml számára, amelyekkel meg kell küzdenie a kampány során. Ide tartoznak az infláció, Belgorod bombázása, a távfűtés akadozását okozó balesetek és most már a bajmaki fejlemények is.

  • Habirov számára jelentős kudarcot jelentenek az általa vezetett térségben rendszeres tüntetések. Kérdés, hogy Alszinov feljelentésének – amit a helyiek közül többen az aktivista korábbi sikereinek megtorlásaként is értelmeznek – következményei hogy érintik majd a kormányzót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Baskíria Oroszország tüntetés Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.