Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 19. 12:19 Világ

Hiába a kemény rendőri fellépés, több ezren tüntetnek Oroszországban

Több ezren tüntettek a baskír jogvédő aktivista Fail Alszinov mellett, a kazah határ közelében fekvő Bajmak bírósága előtt szerdán. A tüntetők dacoltak az engedély nélküli utcai gyülekezetekre vonatkozó tilalommal és a letartóztatás lehetőségével – az orosz hatóságok Ukrajna megtámadása óta különösen keményen lépnek fel hasonló esetekben.

Háttér: A 37 éves Alszinov a Kushtau-hegységben folytatott bányászat elleni sikeres kampányával vált ismertté, és felszólalt a baskír nyelv védelmében és az ukrajnai invázió ellen is. A bíróság négy éves börtönbüntetésre ítélte Alszinovot etnikai gyűlöletkeltés miatt, miután a térség kormányzója a kaukázusiak és közép-ázsiaiak megsértésének vádjával jelentette fel az aktivistát.

  • Radij Habirov, a Baskír Köztársaság vezetője korábban Putyinnak dolgozott az elnöki hivatal belpolitikai helyettes vezetőjeként. A Kreml korábbi tisztviselője Alszinovnak és a baskír tiltakozóknak engedve kénytelen volt betiltani a kushtaui mészkő bányászatát és természetvédelmi területté nyilvánítani a hegységet.

Reakciók: Alszinov visszautasítja a vádakat, állítása szerint egy illegális aranybányászat elleni megmozduláson baskír nyelven elmondott szavait rosszul fordították le oroszra – az általa használt kara halyk kifejezés baskírul a közönséges emberekre utal, ám szó szerinti fordításban fekete embereket jelent.

  • A rendőrség már előre lezárta a Bajmakba vezető utakat a bírósági ítéletre való tekintettel, továbbá a WhatsApp blokkolását is megkísérelhették a hatóságok Baskíriában. A tüntetésen többeket letartóztattak, egyesek akár 15 éves börtönbüntetésre is számíthatnak. A tüntetőket könnygázzal és gumibotokkal verve igyekezték feloszlatni a rendőrök.

Miért fontos ez? Március közepén lesz a következő elnökválasztás Oroszországban, és bár borítékolható Putyin győzelme, akadnak kihívások a Kreml számára, amelyekkel meg kell küzdenie a kampány során. Ide tartoznak az infláció, Belgorod bombázása, a távfűtés akadozását okozó balesetek és most már a bajmaki fejlemények is.

  • Habirov számára jelentős kudarcot jelentenek az általa vezetett térségben rendszeres tüntetések. Kérdés, hogy Alszinov feljelentésének – amit a helyiek közül többen az aktivista korábbi sikereinek megtorlásaként is értelmeznek – következményei hogy érintik majd a kormányzót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Baskíria Oroszország tüntetés Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.