Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 19. 12:19 Világ

Hiába a kemény rendőri fellépés, több ezren tüntetnek Oroszországban

Több ezren tüntettek a baskír jogvédő aktivista Fail Alszinov mellett, a kazah határ közelében fekvő Bajmak bírósága előtt szerdán. A tüntetők dacoltak az engedély nélküli utcai gyülekezetekre vonatkozó tilalommal és a letartóztatás lehetőségével – az orosz hatóságok Ukrajna megtámadása óta különösen keményen lépnek fel hasonló esetekben.

Háttér: A 37 éves Alszinov a Kushtau-hegységben folytatott bányászat elleni sikeres kampányával vált ismertté, és felszólalt a baskír nyelv védelmében és az ukrajnai invázió ellen is. A bíróság négy éves börtönbüntetésre ítélte Alszinovot etnikai gyűlöletkeltés miatt, miután a térség kormányzója a kaukázusiak és közép-ázsiaiak megsértésének vádjával jelentette fel az aktivistát.

  • Radij Habirov, a Baskír Köztársaság vezetője korábban Putyinnak dolgozott az elnöki hivatal belpolitikai helyettes vezetőjeként. A Kreml korábbi tisztviselője Alszinovnak és a baskír tiltakozóknak engedve kénytelen volt betiltani a kushtaui mészkő bányászatát és természetvédelmi területté nyilvánítani a hegységet.

Reakciók: Alszinov visszautasítja a vádakat, állítása szerint egy illegális aranybányászat elleni megmozduláson baskír nyelven elmondott szavait rosszul fordították le oroszra – az általa használt kara halyk kifejezés baskírul a közönséges emberekre utal, ám szó szerinti fordításban fekete embereket jelent.

  • A rendőrség már előre lezárta a Bajmakba vezető utakat a bírósági ítéletre való tekintettel, továbbá a WhatsApp blokkolását is megkísérelhették a hatóságok Baskíriában. A tüntetésen többeket letartóztattak, egyesek akár 15 éves börtönbüntetésre is számíthatnak. A tüntetőket könnygázzal és gumibotokkal verve igyekezték feloszlatni a rendőrök.

Miért fontos ez? Március közepén lesz a következő elnökválasztás Oroszországban, és bár borítékolható Putyin győzelme, akadnak kihívások a Kreml számára, amelyekkel meg kell küzdenie a kampány során. Ide tartoznak az infláció, Belgorod bombázása, a távfűtés akadozását okozó balesetek és most már a bajmaki fejlemények is.

  • Habirov számára jelentős kudarcot jelentenek az általa vezetett térségben rendszeres tüntetések. Kérdés, hogy Alszinov feljelentésének – amit a helyiek közül többen az aktivista korábbi sikereinek megtorlásaként is értelmeznek – következményei hogy érintik majd a kormányzót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Baskíria Oroszország tüntetés Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.