Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2024. január 16. 14:19 Világ

Az épületek több mint fele megsemmisült vagy megsérült a Gázai övezetben

Január 15-tel érkezett el a századik napjához a Gázai övezet elleni izraeli hadjárat, amely során a lakosság 85 százaléka (több mint 1,9 millió ember) hagyta el otthonát, műholdfelvételek alapján pedig az épületek több mint 50 százaléka megsemmisült vagy megrongálódott – írja az Axios

Az övezet északi, leginkább zsúfolt részeiben az épületek 70-80 százaléka sérült. A déli részeken is jelentősek a károk, ahol a New York Times szerint több mint kétszáz 900 kilogrammos bombát vetett be Izrael, annak ellenére, hogy a területet biztonságosnak nevezte civilek számára.

  • Pusztító erejük miatt ilyen bombákat elvétve használnak lakott területeken, a CNN-nek egy biztonságügyi szakértő azt mondta, hogy a vietnámi háború óta nem volt olyan mértékű bombázás, mint a gázai háború első hónapjában.

Eddig 24 ezer gázai halt meg a háborúban – 70 százalékuk nő vagy gyerek – a Gázát kormányzó Hamász szerint. Az ENSZ szerint nincs biztonságos hely az övezetben, egyre kevesebb az élelmiszer és az ivóvíz, az egészségügy “összeomlóban”, az éhínség esélye napról napra nő. 

  • “Egyre több embert zsúfolnak be egy egyre kisebb területre, ahol egyre több erőszakkal és egyre nagyobb nélkülözéssel szembesülnek” – közölte pár napja Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyezési koordinátora.
  • Az október 7-i terrortámadásban a Hamász nagyjából 240 túszt ejtett, közülük több mint százan szabadultak meg. Izrael szerint eddig 25 izraeli túszt ölt meg a Hamász. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Gázai övezet Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.