Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 2. 19:09 Világ

Már túl drága a háború, Izrael katonákat enged vissza a civil életbe

Izrael és a Hamász között lassan három hónapja tart a háború, a terrorszervezet egészségügyi minisztériuma szerint a Gázai övezetben életüket vesztett emberek száma átlépte a 22 ezret. Mindeközben Izrael hosszú háborúra készül és csapatokat von ki a területről.

Felülnézet: a légi csapások után október végén az izraeli hadsereg szárazföldi egységei megkezdték a benyomulást a Gázai övezetbe, és jórészt átvették a terület ellenőrzését.

  • Egyes területeken, főként az övezet déli részén, az elmúlt napokban intenzívebbek lettek a harcok. A Hamász továbbra is képes rakétákat kilőni Tel-Aviv irányába, és a háború előtt összesen 30 ezer fősre becsült katonai egységeiből izraeli közlés szerint mintegy 8 ezren halhattak meg.
  • Az izraeli hadsereg közölte, csapatokat von ki a területről, és ezzel a „maratoni” háború következő, mintegy hat hónaposra becsült fázisába lép: célzott tisztogatásokra fókuszál, hogy elérje célját, az október 7-én mintegy 1300 izraelit meggyilkoló Hamász felszámolását.

Háttér: Izrael korábban 300 ezer tartalékost hívott be, ami 10-15 százalékos kiesést jelent a munkaerő-piacon. Jelenleg is még mindig több mint 200 ezer tartalékos teljesít szolgálatot, ami jelentős teher a gazdaságnak.

  • Az izraeli jegybank vezetője figyelmeztette a döntéshozókat: a háborús kiadások hatalmas terhet rónak a költségvetésre, amit a költések visszavágásával és bevételek növelésével – vagyis magasabb adókkal – kell kezelnie a kormánynak.
  • Emellett december végén intenzívebbé vált az Egyesült Államok diplomáciai nyomása Izraelre azért, hogy a gázai offenzíva során többet tegyen a 2,3 milliós lakosság veszteségei és a humanitárius krízis mérséklésére.

Mi következik? A csapatok kivonásának másik oka az, hogy a hosszú háborúban Izraelnek számolnia kell a libanoni Hezbollah elleni front megnyílásával – a kivont csapatok egy részét ide csoportosítják át.

  • A Reutersnek nyilatkozó izraeli kormányzati forrás szerint a libanoni határnál a helyzet nem tartható fent hosszú távon, és a következő fél év kritikus jelentőségű lesz. Izrael azt kommunikálja: ha a Hezbollah nem áll le, libanoni-izraeli háború kitörését kockáztatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tengerbe süllyeszteni Gázát: Izraelnek vissza kell mennie a városba, ahonnan egyszer már kimenekültMég ha katonailag legyőzi is a Hamászt, Izrael ezzel azt kockáztatja, hogy egy még radikálisabb szervezet veszi át Gáza kormányzását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért hagyatkozik az ENSZ és a sajtó a Hamász közléseire a halottak számáról?A kérdés bonyolultabb, mint gondolnánk, de a végére kiderül, mire kell figyelni, amikor háborús híreket olvasunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranykor, visszafejlődés, stagnálás: már a bombázások előtt is egyre romlott a gázai gazdaság helyzeteÖnálló országként a világ negyven legszegényebb országa között lenne a Gázai övezet. De mi az oka annak, hogy még Ciszjordániánál is háromszor szegényebb?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Gázai övezet háború Hamász palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.