Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. december 13. 10:02 Világ

Új ország lép az olajexportőrök közé

Niger várhatóan januárban exportálja első olajszállítmányát a nemrég átadott, benini kikötőbe vezető csővezetéken keresztül – jelentette be az ország júliusban puccsal hatalomra került vezetője.

Abdourahamane Tiani a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy a Cotonou kikötőjében lévő tárolókat most töltik fel a nigeri kőolajjal, ezt követően indulhat el az első szállítmány. A nigeri Agadem olajmezőt és a benini kikötőt összekötő vezetéket november 1-jén adták át hivatalosan, a projekt a PetroChina segítségével valósult meg.

A nemzetközi olajpiacra ez túl nagy hatással várhatóan nem lesz, mivel a tervek szerint napi 90 ezer hordó kőolajat exportál az ország a vezetéken keresztül. Ráadásul a kormány tervei szerint növelik majd az odahaza finomított mennyiséget is, amely jelenleg mindössze napi 20 ezer hordó.

A nyugat-afrikai ország sokkal ismertebb az uránkiviteléről, a hasadóanyagnak ugyanis világszinten is az egyik legnagyobb exportőre. A puccs ilyen szempontból is nyugtalanságot váltott ki, különösen a korábbi gyarmattartó Franciaországban, amely a nigeri urán fontos felhasználója.

A puccs utáni hónapokban úgy tűnt, hogy akár regionális háború is kitörhet a Nigéria vezetésével szervezkedő Nyugat-afrikai Unió és az egyaránt puccsisták által vezetett Niger, Mali és Burkina Faso szövetsége között, de végül az előbbiek letettek a beavatkozásról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin nyeri a legtöbbet, ha Franciaország elveszti AfrikátEgy sokszereplős afrikai katonai összecsapás destabilizálná az egész térséget, komoly migrációs fenyegetést jelentve Európa felé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj kőolajvezeték Niger olajexport puccs Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 27. 05:35 Vállalat, Világ

Európa megpróbálja Kína ellen fordítani a fegyvert, amellyel Kína legyőzte Európát

A kínai autóipar felemelkedésében kulcsszerepet játszott a kikényszerített technológiatranszfer, Európa most a kínai elektromosautó-gyártókat próbálja ugyanerre ösztökélni.

Kovács Krisztián
2024. június 26. 17:08 Világ

Józan és reményteljes programmal fog tarolni a Munkáspárt a brit választásokon

Keir Starmer a közvélemény-kutatások szerint akkora diadalt arat a felelős politizálás ethoszának, amilyenre már régen nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 28. 05:15 Adat, Vállalat

A focisták fizetésében sikerült utolérni Ausztriát

A régióban lényegében sehol nem keresnek jobban a focisták, mint nálunk, 2010-hez képest papíron harmincszoros a fizetések emelkedése.

Stubnya Bence
2024. június 27. 16:54 Adat, Élet

Egyre élhetőbb város Budapest, stabilan előzi Prágát, Pozsonyt és Varsót is

Az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el Budapest azzal, hogy 32. helyezett lett az Economist Intelligence Unit listáján.

Stubnya Bence
2024. június 27. 13:53 Adat, Közélet

Kevesebbet költ családtámogatásra kormány, történelmi mélypont közelébe került a születésszám

Rossz irányba tart a demográfiai fordulat: 2010 óta csak két olyan hónap volt, amikor kevesebb gyerek született, mint idén májusban.