Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az ENSZ idei klímacsúcsán akar olaj- és gázüzleteket kötni a világ egyik legnagyobb olajkitermelője, az Egyesült Arab Emírségek – derült ki a BBC és a Centre for Climate Reporting oknyomozó újságíró szervezetek cikkeiből. Az ország egyébként az esemény házigazdája is.

  • Az Emírségek szervezőcsapata úgy reagált, hogy a cikkekben hivatkozott dokumentumok nem pontosak és nem használták azokat a COP28 találkozókon.

Háttér: a csütörtökön kezdődő COP28 az ENSZ éves klímacsúcsa, amelynek célja, hogy a kibocsátáscsökkentési törekvések összehangolásával segítsen a Föld átlaghőmérséklet-növekedésének 1,5 Celsius-fok alatt tartásában. 167 állam- és kormányfő vesz részt az eseményen, ott lesz Ferenc pápa és III. Károly brit király is.

Mi történt? A klímacsúcsra az Emírségek COP28 csapata előkészített Szultan Ahmed al-Dzsaber, a klímacsúcs idei elnöke számára olyan dokumentumokat, amik miniszterekkel folytatott kétoldalú találkozók “beszédtémáit” tartalmazza.

  • Szultan Ahmed al-Dzsaber egyben az Emírségek állami olajvállalatának, az Adnocnak és a megújuló energiával foglalkozó állami vállalatnak, a Masdarnak vezérigazgatója is.
  • Az Emírségek szervezőcsapata nem tagadta, hogy üzleti tárgyalásokat szervezett, hozzátéve, hogy “a magántalálkozók magánjellegűek”.

Számos, a találkozókra javasolt téma új olaj- és gázipari projekteknek tűnő fejlesztéseket vázol fel állami vezetőknek, de a Masdar kereskedelmi lehetőségei is felmerültek több tucat országnál.

  • Kínának például felvetették, hogy az Adnoc “hajlandó közösen felmérni a nemzetközi LNG lehetőségeket” Mozambikban, Kanadában és Ausztráliában.

Igen, de a fenntartható energiaátmenetért dolgozó Nemzetközi Energiaügynökség szerint a 1,5 fokos célhoz nem szabadna több új olaj- és gázmezőt létesíteni.

Reakciók:

  • “Ha a COP bármely elnöke egyéni, kereskedelmi érdekek szerint próbálna eljárni, az a COP bukását jelentené” – mondta Manuel Pulgar-Vidal, a 2014-es perui COP20 csúcs vezetője.
  • A szervezők közleménye szerint Szultan al-Dzsaber többi pozíciója eddig is köztudott volt és most egyedül a COP-ra, és a klímavédelmi eredmények elérésére összpontosít.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ COP28 gáz olaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Bucsky Péter
2024. február 13. 04:34 Világ

Saját fegyverükkel kényszerítenék térdre az orosz gazdaságot az ukránok

A szankcióknál is hatékonyabb út lehet az orosz olaj- és gázbevételek csökkentésére, ha sikerül a legnagyobb kikötők forgalmát ellehetetleníteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.