Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az ENSZ idei klímacsúcsán akar olaj- és gázüzleteket kötni a világ egyik legnagyobb olajkitermelője, az Egyesült Arab Emírségek – derült ki a BBC és a Centre for Climate Reporting oknyomozó újságíró szervezetek cikkeiből. Az ország egyébként az esemény házigazdája is.

  • Az Emírségek szervezőcsapata úgy reagált, hogy a cikkekben hivatkozott dokumentumok nem pontosak és nem használták azokat a COP28 találkozókon.

Háttér: a csütörtökön kezdődő COP28 az ENSZ éves klímacsúcsa, amelynek célja, hogy a kibocsátáscsökkentési törekvések összehangolásával segítsen a Föld átlaghőmérséklet-növekedésének 1,5 Celsius-fok alatt tartásában. 167 állam- és kormányfő vesz részt az eseményen, ott lesz Ferenc pápa és III. Károly brit király is.

Mi történt? A klímacsúcsra az Emírségek COP28 csapata előkészített Szultan Ahmed al-Dzsaber, a klímacsúcs idei elnöke számára olyan dokumentumokat, amik miniszterekkel folytatott kétoldalú találkozók “beszédtémáit” tartalmazza.

  • Szultan Ahmed al-Dzsaber egyben az Emírségek állami olajvállalatának, az Adnocnak és a megújuló energiával foglalkozó állami vállalatnak, a Masdarnak vezérigazgatója is.
  • Az Emírségek szervezőcsapata nem tagadta, hogy üzleti tárgyalásokat szervezett, hozzátéve, hogy “a magántalálkozók magánjellegűek”.

Számos, a találkozókra javasolt téma új olaj- és gázipari projekteknek tűnő fejlesztéseket vázol fel állami vezetőknek, de a Masdar kereskedelmi lehetőségei is felmerültek több tucat országnál.

  • Kínának például felvetették, hogy az Adnoc “hajlandó közösen felmérni a nemzetközi LNG lehetőségeket” Mozambikban, Kanadában és Ausztráliában.

Igen, de a fenntartható energiaátmenetért dolgozó Nemzetközi Energiaügynökség szerint a 1,5 fokos célhoz nem szabadna több új olaj- és gázmezőt létesíteni.

Reakciók:

  • “Ha a COP bármely elnöke egyéni, kereskedelmi érdekek szerint próbálna eljárni, az a COP bukását jelentené” – mondta Manuel Pulgar-Vidal, a 2014-es perui COP20 csúcs vezetője.
  • A szervezők közleménye szerint Szultan al-Dzsaber többi pozíciója eddig is köztudott volt és most egyedül a COP-ra, és a klímavédelmi eredmények elérésére összpontosít.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ COP28 gáz olaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.