Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 14. 12:15 Világ

Átalakítják a nők a munkaerőpiacot Ukrajnában

Egyre több nő dolgozik Ukrajnában olyan pozíciókban, amiket korábban főleg férfiak töltöttek be: gyárakban és bányákban. A háború kitörése alapjaiban változtak meg a jellemzően patriarchális viszonyokat az országban – írja az Economist.

Több mint 70 ezer ukrán katona halt meg a háborúban amerikai források szerint, 120 ezren megsebesültek.

  • Több százezer embert soroztak be a háború alatt, köztük 43 ezer nőt – pedig 2017-ig egy szovjet időkből származó törvény azt is tiltotta, hogy a nők hegesszenek vagy kamiont vezessenek.

Háttér: a nők munkaerőpiaci jelenléte az 1990-es 54 százalékról 48 százalékra csökkent a háború kezdetére, és a férfiakhoz képest átlagosan 19 százalékkal kerestek kevesebbet, míg az uniós átlag 13 százalék ezen a téren.

Julia Szvirigyenko gazdasági miniszter szerint a háború utáni újjáépítés során még láthatóbbá válik a nők térnyerése az ukrán munkaerőpiacon, az energia-, a közlekedési- és a védelmi iparban is jóval több nő fog elhelyezkedni.

  • Az idén létrejött 36 ezer új kis- és középvállalkozás 51 százalékát nők vezetik.
  • A jórészt kiürült bányákban, az iparban és építőipari cégeknél is egyre több nő helyezkedik el.

“Mindent el akarok felejteni. Belevetettem magam a munkába” – mondta a lapnak Okszána, aki a kelet-ukrajnai Ternivka szénbányájában dolgozik, és a koronavírus járványban és a háborúban minden közeli hozzátartozóját elveszítette.

Mi várható? A következő években Ukrajnának rengeteg orvosra, pszichológusra és ápolóra is szüksége lesz, hogy a veteránok gondját viseljék, akik várhatóan jórészt szintén nők lesznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ munkaerőpiac nők Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.