Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 14. 12:15 Világ

Átalakítják a nők a munkaerőpiacot Ukrajnában

Egyre több nő dolgozik Ukrajnában olyan pozíciókban, amiket korábban főleg férfiak töltöttek be: gyárakban és bányákban. A háború kitörése alapjaiban változtak meg a jellemzően patriarchális viszonyokat az országban – írja az Economist.

Több mint 70 ezer ukrán katona halt meg a háborúban amerikai források szerint, 120 ezren megsebesültek.

  • Több százezer embert soroztak be a háború alatt, köztük 43 ezer nőt – pedig 2017-ig egy szovjet időkből származó törvény azt is tiltotta, hogy a nők hegesszenek vagy kamiont vezessenek.

Háttér: a nők munkaerőpiaci jelenléte az 1990-es 54 százalékról 48 százalékra csökkent a háború kezdetére, és a férfiakhoz képest átlagosan 19 százalékkal kerestek kevesebbet, míg az uniós átlag 13 százalék ezen a téren.

Julia Szvirigyenko gazdasági miniszter szerint a háború utáni újjáépítés során még láthatóbbá válik a nők térnyerése az ukrán munkaerőpiacon, az energia-, a közlekedési- és a védelmi iparban is jóval több nő fog elhelyezkedni.

  • Az idén létrejött 36 ezer új kis- és középvállalkozás 51 százalékát nők vezetik.
  • A jórészt kiürült bányákban, az iparban és építőipari cégeknél is egyre több nő helyezkedik el.

“Mindent el akarok felejteni. Belevetettem magam a munkába” – mondta a lapnak Okszána, aki a kelet-ukrajnai Ternivka szénbányájában dolgozik, és a koronavírus járványban és a háborúban minden közeli hozzátartozóját elveszítette.

Mi várható? A következő években Ukrajnának rengeteg orvosra, pszichológusra és ápolóra is szüksége lesz, hogy a veteránok gondját viseljék, akik várhatóan jórészt szintén nők lesznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ munkaerőpiac nők Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.