Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. november 13. 20:08 Világ

Fóliába tekert újszülöttek és temetetlen holtak százai vannak a gázai kórházakban

A gázai kórházak fele már nem működik az izraeli támadások miatt, a legnagyobbat közülük, az Al-Shifát is folyamatosan bombázzák a palesztin (tehát a Hamász által vezetett) hatóságok szerint. Elektromos áram és tiszta víz nincs, az inkubátorok leálltak, az újszülötteket egymás mellé fektetik, az udvaron holttestek százai hevernek. Izraelen egyre nő a nemzetközi nyomás.

Mi történt? A legnagyobb gázai kórházban negyedik napja nincs áram, miközben súlyos harcok zajlanak a létesítménynél. Bár több ezer beteg és menekült van összezsúfolódva a kórtermekben, folyosókon és az udvarokon, a létesítmény a WHO szerint már nem képes kórházként funkcionálni.

Idézet: “A világ nem állhat némán, amikor a kórházak, melyeknek a biztonságot kellene jelenteniük, a halál, pusztulás és reménytelenség színhelyei lettek” – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője. Az egészségügyi világszervezet azonnali tűzszünetre szólít fel.

Háttér: az október 7-i Hamász-terror után a Gázai övezet ellen általános támadást indító izraeli hadsereg szerint a gázai kórházak alatt a fegyveresek kiterjedt alagútrendszerei vannak, a Hamász főhadiszállása pedig éppen az Al-Shifa alatt működik. A Hamász tagad.

Részletek: az al-Shifa 1500 ágyas kórházába a bombázások elől 7000 palesztin menekült abban a reményben, hogy a kórházat most sem fogják támadni. Palesztin források szerint azonban a kórházat is folyamatosan lövik.

  • Üzemanyag híján leálltak a generátorok és a létfenntartó eszközök, a műtők nem működnek, a sebesülteket is lényegében már csak elsősegélyben tudják részesíteni, gyertyafény mellett.
  • Legalább 32 páciens halt meg péntek óta, köztük három újszülött. Az orvosok arra számítanak, hogy óráról órára újabb gyerekeket fognak elveszíteni.
  • A kisbabákat a nem működő inkubátorokból fóliába tekerve közös ágyakba, a melegvizes csövek közelébe fektetik, de a hőmérséklet nem stabil, nem tudják sterilizálni a tejet, a fertőzések pedig akadály nélkül terjedhetnek.ii

Reakciók: az izraeli hadsereg azt állítja, a kórházat nem, csak a környező épületeket lövik.

  • Hétfőn négy órára szüneteltették a harcokat, hogy lehetőséget adjanak elhagyni a területet, de a palesztin hatóságok és a kórházat ismerő nyugati orvosok szerint az emberek nem mernek kimenni, és nem is lehet ennyi idő alatt megszervezni a betegek és több ezer ember evakuálását.
  • Izrael azt állítja, hogy a Hamász visszautasította a generátorok működtetésére felajánlott üzemanyagot. A palesztinok ezt tagadják, a felajánlott 300 liter szerintük különben is csak fél órányi áramtermelésre lenne elég, a kórháznak pedig minden órában 500 literre lenne legalább szüksége.
  • Az izraeli hadsereg a Hamászt vádolja, hogy emberi pajzsként használják a gázai lakosságot azzal, hogy a kórházakba koncentrálják a katonai irányítást és fegyvereket. Palesztin vallomásokra és lehallgatásokra hivatkozva állítják, hogy több száz, a terrortámadásokban részt vett fegyveres bujkál a kórházban, ami alatt 500 ezer liter üzemanyagot tárolnak. Ezeket az állításokat független forrásból nem lehet megerősíteni.

Mi várható? A humanitárius katasztrófa miatt erősödik Izraelen a nyomás az önkorlátozás és a tűzszünet felé, igaz, az EU közös nyilatkozata a humanitárius válság fő felelősének a palesztin hatóságokat nevezte meg, az izraeli szóhasználatot átvéve azt hangsúlyozva, hogy emberi pajzsként használják az egészségügyi létesítményeket.

  • “Az Egyesült Államok nem akar harcokat látni a kórházakban, ahol ártatlan emberek és betegek kerülnek két tűz közé. Aktív megbeszéléseket folytatunk erről az izraeli hadsereggel” – mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója.

Az izraeli külügyminiszter is elismerte, hogy nő rajtuk a nyomás, és nem hivatalosan arról beszélt, hogy két-három hetes időablak áll rendelkezésükre Gázában, addig tart ki nagyjából a nemzetközi legitimáció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Gázai övezet Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Váczi István
2023. november 27. 15:04 Világ

Jókora földgázmező segíthet majd újjáépíteni a Gázai övezetet

Ha egyszer véget érnek a harcok, egy jövőbeli gázai kormányzat számára fontos bevételi forrás lehet az Izrael szerint is a palesztinokat illető gázkincs.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.