Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. november 13. 20:08 Világ

Fóliába tekert újszülöttek és temetetlen holtak százai vannak a gázai kórházakban

A gázai kórházak fele már nem működik az izraeli támadások miatt, a legnagyobbat közülük, az Al-Shifát is folyamatosan bombázzák a palesztin (tehát a Hamász által vezetett) hatóságok szerint. Elektromos áram és tiszta víz nincs, az inkubátorok leálltak, az újszülötteket egymás mellé fektetik, az udvaron holttestek százai hevernek. Izraelen egyre nő a nemzetközi nyomás.

Mi történt? A legnagyobb gázai kórházban negyedik napja nincs áram, miközben súlyos harcok zajlanak a létesítménynél. Bár több ezer beteg és menekült van összezsúfolódva a kórtermekben, folyosókon és az udvarokon, a létesítmény a WHO szerint már nem képes kórházként funkcionálni.

Idézet: “A világ nem állhat némán, amikor a kórházak, melyeknek a biztonságot kellene jelenteniük, a halál, pusztulás és reménytelenség színhelyei lettek” – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője. Az egészségügyi világszervezet azonnali tűzszünetre szólít fel.

Háttér: az október 7-i Hamász-terror után a Gázai övezet ellen általános támadást indító izraeli hadsereg szerint a gázai kórházak alatt a fegyveresek kiterjedt alagútrendszerei vannak, a Hamász főhadiszállása pedig éppen az Al-Shifa alatt működik. A Hamász tagad.

Részletek: az al-Shifa 1500 ágyas kórházába a bombázások elől 7000 palesztin menekült abban a reményben, hogy a kórházat most sem fogják támadni. Palesztin források szerint azonban a kórházat is folyamatosan lövik.

  • Üzemanyag híján leálltak a generátorok és a létfenntartó eszközök, a műtők nem működnek, a sebesülteket is lényegében már csak elsősegélyben tudják részesíteni, gyertyafény mellett.
  • Legalább 32 páciens halt meg péntek óta, köztük három újszülött. Az orvosok arra számítanak, hogy óráról órára újabb gyerekeket fognak elveszíteni.
  • A kisbabákat a nem működő inkubátorokból fóliába tekerve közös ágyakba, a melegvizes csövek közelébe fektetik, de a hőmérséklet nem stabil, nem tudják sterilizálni a tejet, a fertőzések pedig akadály nélkül terjedhetnek.ii

Reakciók: az izraeli hadsereg azt állítja, a kórházat nem, csak a környező épületeket lövik.

  • Hétfőn négy órára szüneteltették a harcokat, hogy lehetőséget adjanak elhagyni a területet, de a palesztin hatóságok és a kórházat ismerő nyugati orvosok szerint az emberek nem mernek kimenni, és nem is lehet ennyi idő alatt megszervezni a betegek és több ezer ember evakuálását.
  • Izrael azt állítja, hogy a Hamász visszautasította a generátorok működtetésére felajánlott üzemanyagot. A palesztinok ezt tagadják, a felajánlott 300 liter szerintük különben is csak fél órányi áramtermelésre lenne elég, a kórháznak pedig minden órában 500 literre lenne legalább szüksége.
  • Az izraeli hadsereg a Hamászt vádolja, hogy emberi pajzsként használják a gázai lakosságot azzal, hogy a kórházakba koncentrálják a katonai irányítást és fegyvereket. Palesztin vallomásokra és lehallgatásokra hivatkozva állítják, hogy több száz, a terrortámadásokban részt vett fegyveres bujkál a kórházban, ami alatt 500 ezer liter üzemanyagot tárolnak. Ezeket az állításokat független forrásból nem lehet megerősíteni.

Mi várható? A humanitárius katasztrófa miatt erősödik Izraelen a nyomás az önkorlátozás és a tűzszünet felé, igaz, az EU közös nyilatkozata a humanitárius válság fő felelősének a palesztin hatóságokat nevezte meg, az izraeli szóhasználatot átvéve azt hangsúlyozva, hogy emberi pajzsként használják az egészségügyi létesítményeket.

  • “Az Egyesült Államok nem akar harcokat látni a kórházakban, ahol ártatlan emberek és betegek kerülnek két tűz közé. Aktív megbeszéléseket folytatunk erről az izraeli hadsereggel” – mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója.

Az izraeli külügyminiszter is elismerte, hogy nő rajtuk a nyomás, és nem hivatalosan arról beszélt, hogy két-három hetes időablak áll rendelkezésükre Gázában, addig tart ki nagyjából a nemzetközi legitimáció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Gázai övezet Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.