Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 13. 13:10 Világ

Nem evakuáltak időben, a felkészületlenség miatt is halt meg legalább ötezer ember a líbiai áradásban

Több ezren szörnyethaltak a líbiai Darnában (angol neve Derna), amikor a heves esőzések miatt a város felett épített két gát átszakadt, és a tengerparti település jelentős részét elmosta a lezúduló áradat.

  • A közvetlen kiváltó ok az extrém időjárás: egy nap alatt az éves csapadékmennyiség 60 százaléka esett le.

Számokban: az áldozatok száma cikkünk írásakor már 5 ezer felett volt, az eltűntek számát pedig legalább 10 ezerre becsülik a hatóságok. Ez jelentős hányada a régió lakosságának, mivel Darnában és környékén közel 100 ezren éltek.

  • A város területének körülbelül 25 százaléka megsemmisülhetett, a lezúduló víz egész városrészeket sodort a tengerbe. A város központján akár 3 méteres árhullam vonult át.

Háttér: a Daniel nevű szubtrópusi ciklon szeptember 4-e körül rendkívül gyorsan alakult ki a mediterrán térségben, és áradást okozott Görögországban, illetve kisebb mértékben Bulgáriában és Törökországban is. A görög károkat 2 milliárd euróra (770 milliárd forintra) becsülik.

  • A ciklon ezután Észak-Afrika felé vonult, és szeptember 10-én Líbiában olyan esőzést okozott, amelyet évtizedek óta nem tapasztaltak ott.
  • Darnát forró-félszáraz éghajlat jellemzi erős mediterrán hatásokkal, az eső kevés, döntően október és március között esik. Az éves csapadékmennyiség mindössze 275 milliméter (Budapesten ez 563 mm), most azonban egy nap alatt mintegy 170 milliméter eső esett. 

Felülnézet: Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es elmozdítása és halála óta az országban két hosszabb polgárháború is volt, az ország jelenleg két fő részre tagolódik, de a legtöbb terület helyi hadurak militarista irányítása alatt áll.

  • A Darna feletti hegyekben lévő, most átszakadt két gátat jugoszláv cégek építették az 1970-es években, a karbantartásukat azonban már legalább 20 éve elhanyagolták, a polgárháborús helyzetben infrastrukturális fejlesztések eleve nem nagyon valósulhattak meg az országban.
  • Darna az ország keleti részén fekszik, és egy ideig az Iszlám Állam is uralta. Sem a város, sem az ország sem volt felkészülve egy ilyen méretű környezeti katasztrófára.

Alulnézet: a város lakóit nem evakuálták annak ellenére sem, hogy a heves esőzések miatt a gátak nyomás alatt álltak, de még egy ideig bírták a terhelést. A militarista helyi irányítás éjszakára még kijárási tilalmat is elrendelt.

  • A folyó, amelynek medrében lezúdult a víz, a település központját is kettészeli, partja sűrűn be volt építve többemeletes házakkal. A kórházak azonnal megteltek, az áldozatok az utcán fekszenek, és százasával kezdték tömegsírokba temetni őket.

A rendezetlen közigazgatási viszonyok miatt a líbiai mentőalakulatok és segélyek csak lassan kezdenek eljutni az érintett településekre, az ország politikai megosztottsága miatt pedig a nemzetközi segélyek fogadása és szervezése is nehézkes, a szokásosnál lassabb.

Tágabb kontextus: az eset ismételten rávilágít arra, hogy a klímaváltozásból adódó egyre gyakoribb éghajlati extrémitások miért pusztítóbbak a kevésbé szervezett és fejlett országokban, amelyek egyébként jellemzően jóval kevésbé felelősek a károsanyag-kibocsátásért (ahogy a jelenségre példa volt az áradás Pakisztánban, amely során az ország harmada víz alá került).

  • A hasonló ciklonok ritkák a térségben, az ilyen mértékű eső pedig „kivételes” – mondta Liz Stephens, a readingi egyetem klímakutatója. Szerinte nehéz megérteni, hogy egy ilyen száraz régióban előfordulhat hasonló természeti katasztrófa, emiatt sem magától értetődő, hogy az infrastruktúra kialakításánál tervezzenek ilyen éghajlati eseményekkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágszerte érezhető lesz az óriási pakisztáni áradások hatásaAz ország egyharmadát öntötte el a víz, közel kétmillió otthon pusztult el, a mezőgazdasági károk hatásai pedig az ország határain túl is érezhetőek lesznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áradás ciklon esőzés gát katasztrófa líbia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.