Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 13. 13:10 Világ

Nem evakuáltak időben, a felkészületlenség miatt is halt meg legalább ötezer ember a líbiai áradásban

Több ezren szörnyethaltak a líbiai Darnában (angol neve Derna), amikor a heves esőzések miatt a város felett épített két gát átszakadt, és a tengerparti település jelentős részét elmosta a lezúduló áradat.

  • A közvetlen kiváltó ok az extrém időjárás: egy nap alatt az éves csapadékmennyiség 60 százaléka esett le.

Számokban: az áldozatok száma cikkünk írásakor már 5 ezer felett volt, az eltűntek számát pedig legalább 10 ezerre becsülik a hatóságok. Ez jelentős hányada a régió lakosságának, mivel Darnában és környékén közel 100 ezren éltek.

  • A város területének körülbelül 25 százaléka megsemmisülhetett, a lezúduló víz egész városrészeket sodort a tengerbe. A város központján akár 3 méteres árhullam vonult át.

Háttér: a Daniel nevű szubtrópusi ciklon szeptember 4-e körül rendkívül gyorsan alakult ki a mediterrán térségben, és áradást okozott Görögországban, illetve kisebb mértékben Bulgáriában és Törökországban is. A görög károkat 2 milliárd euróra (770 milliárd forintra) becsülik.

  • A ciklon ezután Észak-Afrika felé vonult, és szeptember 10-én Líbiában olyan esőzést okozott, amelyet évtizedek óta nem tapasztaltak ott.
  • Darnát forró-félszáraz éghajlat jellemzi erős mediterrán hatásokkal, az eső kevés, döntően október és március között esik. Az éves csapadékmennyiség mindössze 275 milliméter (Budapesten ez 563 mm), most azonban egy nap alatt mintegy 170 milliméter eső esett. 

Felülnézet: Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es elmozdítása és halála óta az országban két hosszabb polgárháború is volt, az ország jelenleg két fő részre tagolódik, de a legtöbb terület helyi hadurak militarista irányítása alatt áll.

  • A Darna feletti hegyekben lévő, most átszakadt két gátat jugoszláv cégek építették az 1970-es években, a karbantartásukat azonban már legalább 20 éve elhanyagolták, a polgárháborús helyzetben infrastrukturális fejlesztések eleve nem nagyon valósulhattak meg az országban.
  • Darna az ország keleti részén fekszik, és egy ideig az Iszlám Állam is uralta. Sem a város, sem az ország sem volt felkészülve egy ilyen méretű környezeti katasztrófára.

Alulnézet: a város lakóit nem evakuálták annak ellenére sem, hogy a heves esőzések miatt a gátak nyomás alatt álltak, de még egy ideig bírták a terhelést. A militarista helyi irányítás éjszakára még kijárási tilalmat is elrendelt.

  • A folyó, amelynek medrében lezúdult a víz, a település központját is kettészeli, partja sűrűn be volt építve többemeletes házakkal. A kórházak azonnal megteltek, az áldozatok az utcán fekszenek, és százasával kezdték tömegsírokba temetni őket.

A rendezetlen közigazgatási viszonyok miatt a líbiai mentőalakulatok és segélyek csak lassan kezdenek eljutni az érintett településekre, az ország politikai megosztottsága miatt pedig a nemzetközi segélyek fogadása és szervezése is nehézkes, a szokásosnál lassabb.

Tágabb kontextus: az eset ismételten rávilágít arra, hogy a klímaváltozásból adódó egyre gyakoribb éghajlati extrémitások miért pusztítóbbak a kevésbé szervezett és fejlett országokban, amelyek egyébként jellemzően jóval kevésbé felelősek a károsanyag-kibocsátásért (ahogy a jelenségre példa volt az áradás Pakisztánban, amely során az ország harmada víz alá került).

  • A hasonló ciklonok ritkák a térségben, az ilyen mértékű eső pedig „kivételes” – mondta Liz Stephens, a readingi egyetem klímakutatója. Szerinte nehéz megérteni, hogy egy ilyen száraz régióban előfordulhat hasonló természeti katasztrófa, emiatt sem magától értetődő, hogy az infrastruktúra kialakításánál tervezzenek ilyen éghajlati eseményekkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágszerte érezhető lesz az óriási pakisztáni áradások hatásaAz ország egyharmadát öntötte el a víz, közel kétmillió otthon pusztult el, a mezőgazdasági károk hatásai pedig az ország határain túl is érezhetőek lesznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áradás ciklon esőzés gát katasztrófa líbia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.