Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 18. 11:52 Világ

Ukrán menekültekből próbált szabotőröket faragni a neten az orosz titkosszolgálat

Rejtélyes álláshirdetések jelentek meg az év elején az interneten Lengyelországban, gyors pénzt ígérve többek között az ukrajnai menekültek számára. A jelentkezők kisvártatva azzal szembesülhettek, hogy az orosz titkosszolgálatok munkájában kell részt venniük – derül ki a Washington Post beszámolójából.

Miért fontos ez? A fegyverszállítmányok nyolcvan százaléka Lengyelországon keresztül jut el Ukrajnába, ezt igyekezett Oroszország akadályozni, vagy legalábbis zavarni. A műveletet végül meghiúsították a lengyel hatóságok, akik az ukrajnai invázió kezdete óta az eddigi legkomolyabb orosz fenyegetésként értékelték azt a NATO területén.

Alulnézet: A munka orosz propagandát terjesztő szórólapozással és hirdetések elhelyezésével kezdődött. Akik ennek ellenére kitartottak a névtelenségbe burkolózó munkaadójuk mellett, kisvártatva a lengyel tengeri kikötők felderítését kapták feladatul, amit a vasútvonalak bekamerázása és nyomkövető eszközök katonai rakományokba való elrejtése követett.

  • A gyanútlan munkavállalók márciusban már Ukrajnába tartó fegyverszállító vonatok kisiklatására vonatkozó feladatokat kaptak.
  • A lengyel belbiztonsági szolgálat szerint a pénz motiválta a résztvevőket, akiket egy ponton gyújtogatással és merénylet elkövetésével is megbíztak.

Tágabb kontextus: a megbízásokat az orosz katonai hírszerzéssel foglalkozó ügynökség (GRU) adta a lengyel hatóságok vélekedése szerint, amit az amerikai hírszerzők is megerősítettek. A próbálkozás egyúttal rávilágít az egykoron Európa-szerte kiterjedt orosz kémhálózat meggyengítésének sikerére is.

  • Oroszország nem tudott (vagy nem akart) a profi ügynökeire támaszkodni, helyettük amatőröket toboroztak az ukrán menekültek által látogatott Telegram-csatornákon – lebukás esetén a hivatásos kémek helyett a menekültek elfogása forog kockán.
  • A szabotázzsal a fegyverszállítások lelassítása mellett a mintegy másfél millió Lengyelországban tartózkodó ukrán menekült megosztottságát is fokozhatta volna Oroszország.
  • A támadások kiszervezése nem újkeletű módszer, terrorista csoportok és az Iszlám Állam is alkalmazta már ezt a taktikát.

Mi várható? „Ezt a fenyegetést megszüntettük, de a tágabb értelemben vett fenyegetés továbbra is fennáll” – mondta egy névtelenséget kérő nyomozó az amerikai lapnak, hozzátéve, hogy az orosz kémszolgálatok továbbra is aktívak Lengyelországban, és „megpróbálják kiküszöbölni az elkövetett hibákat”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország orosz-ukrán háború Oroszország titkosszolgálat Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.