Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 18. 11:52 Világ

Ukrán menekültekből próbált szabotőröket faragni a neten az orosz titkosszolgálat

Rejtélyes álláshirdetések jelentek meg az év elején az interneten Lengyelországban, gyors pénzt ígérve többek között az ukrajnai menekültek számára. A jelentkezők kisvártatva azzal szembesülhettek, hogy az orosz titkosszolgálatok munkájában kell részt venniük – derül ki a Washington Post beszámolójából.

Miért fontos ez? A fegyverszállítmányok nyolcvan százaléka Lengyelországon keresztül jut el Ukrajnába, ezt igyekezett Oroszország akadályozni, vagy legalábbis zavarni. A műveletet végül meghiúsították a lengyel hatóságok, akik az ukrajnai invázió kezdete óta az eddigi legkomolyabb orosz fenyegetésként értékelték azt a NATO területén.

Alulnézet: A munka orosz propagandát terjesztő szórólapozással és hirdetések elhelyezésével kezdődött. Akik ennek ellenére kitartottak a névtelenségbe burkolózó munkaadójuk mellett, kisvártatva a lengyel tengeri kikötők felderítését kapták feladatul, amit a vasútvonalak bekamerázása és nyomkövető eszközök katonai rakományokba való elrejtése követett.

  • A gyanútlan munkavállalók márciusban már Ukrajnába tartó fegyverszállító vonatok kisiklatására vonatkozó feladatokat kaptak.
  • A lengyel belbiztonsági szolgálat szerint a pénz motiválta a résztvevőket, akiket egy ponton gyújtogatással és merénylet elkövetésével is megbíztak.

Tágabb kontextus: a megbízásokat az orosz katonai hírszerzéssel foglalkozó ügynökség (GRU) adta a lengyel hatóságok vélekedése szerint, amit az amerikai hírszerzők is megerősítettek. A próbálkozás egyúttal rávilágít az egykoron Európa-szerte kiterjedt orosz kémhálózat meggyengítésének sikerére is.

  • Oroszország nem tudott (vagy nem akart) a profi ügynökeire támaszkodni, helyettük amatőröket toboroztak az ukrán menekültek által látogatott Telegram-csatornákon – lebukás esetén a hivatásos kémek helyett a menekültek elfogása forog kockán.
  • A szabotázzsal a fegyverszállítások lelassítása mellett a mintegy másfél millió Lengyelországban tartózkodó ukrán menekült megosztottságát is fokozhatta volna Oroszország.
  • A támadások kiszervezése nem újkeletű módszer, terrorista csoportok és az Iszlám Állam is alkalmazta már ezt a taktikát.

Mi várható? „Ezt a fenyegetést megszüntettük, de a tágabb értelemben vett fenyegetés továbbra is fennáll” – mondta egy névtelenséget kérő nyomozó az amerikai lapnak, hozzátéve, hogy az orosz kémszolgálatok továbbra is aktívak Lengyelországban, és „megpróbálják kiküszöbölni az elkövetett hibákat”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország orosz-ukrán háború Oroszország titkosszolgálat Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.