Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 7. 15:11 Élet, Világ

A női foci még úgy is csak startup fázisban van, hogy soha nem nézték ennyien

Az Ausztráliában és Új-Zélandon zajló, meglepetésekkel tarkított női foci-VB a legjobb úton halad afelé, hogy minden idők legnézettebb női sporttornája legyen. Amikor a kétszeres címvédő, a női labdarúgást emberemlékezet óta domináló amerikai válogatott vasárnap kiesett úgy, hogy a svédektől tizenegyesekkel kikapott egy, a gólvonalon úgy fél milliméterrel áthaladó labdával, máris megdőlt a női labdarúgó világbajnokságok eddigi nézőrekordja, pedig még csak a nyolcaddöntőknél tartunk.

Igaz, a csúcsdöntést előre biztosra lehetett venni, hiszen most először rendezik a tornát 32 csapattal, ami egyúttal több meccset és így eladott jegyet is jelent. A helyszíni nézőknél azonban érdekesebb a tévéközvetítések globális nézettsége, ami szintén a női foci növekvő népszerűségét mutatja.

Bár a tornát az amerikai és az európai nézők szempontjából kedvezőtlen időzónában tartják, a FIFA így is több mint 2 milliárd nézőt vár. Majdnem kétszer annyit, mint ahányan az előző, 2019-es világbajnokság meccseibe pillantottak bele.

A női sport nézettsége amúgy is világszerte nő.

Angliában a női FA-kupa döntőt tavaly 77 ezren látták a Wembley-ben, az angol-német EB-döntőn is telt ház volt. A női meccsekre ráadásul ezekre egyre többen is fogadnak, ami szintén az erősebb közfigyelem irányába hat.

Az is egyfajta mérföldkő volt, hogy tavasszal a befektetők 53 millió dollárt voltak hajlandók fizetni az amerikai női ligának, hogy egy majdani San Franciscó-i csapattal 14 csapatosra bővüljenek. Három éve még tizedennyiért is meg lehetett kapni a csatlakozási lehetőséget.

A női labdarúgás népszerűsége főleg Amerikában és Nyugat-Európában növekszik, amit sokan gender szempontokból igyekeznek megítélni.

Ennek a sportág női válfajának marketingjében is van szerepe: a FIFA is azt hangsúlyozza, hogy a női foci nézői elkötelezettebbek a nemi egyenlőség, az LMBTQ-jogokkal és más “progresszív értékekkel” kapcsolatban, és ez a vállalatok imázsformálásában is releváns szempont lehet.

A női foci támogatása azonban így is elmarad egyelőre a várakozásoktól. A mostani torna közvetítési jogait a FIFA csak 100 millió dollárral kevesebbért tudta eladni: az eredetileg remélt 300 millió dollárhoz képest csak kb. 200 millió folyt be, a nemzetközi labdarúgó szövetség emiatt azzal fenyegetett, hogy a legnagyobb európai piacokon nem lesznek láthatóak a meccsek. A torna főszponzorai is csak nagyon későn lettek meg, ami ugyancsak arra utal, hogy az ajánlatok elmaradtak a várakozásoktól.

A most zajló torna pénzügyi mérlegéről csak a FIFA jövő évi jelentéséből lehet majd pontosabb számokat látni, de az már most látszik, hogy a férfi tornákhoz képest az üvegplafon továbbra is elég alacsonyan van.

Míg a tavalyi férfi világbajnokságon a pénzdíj 440 millió dollár volt, most csak negyedakkora. Amikor Infantino FIFA-elnököt a nyitómeccs előtt korábbi ígéreteivel szembesítették, hogy minden résztvevő játékos legalább 30 ezer dollárt kap majd, ő inkább arról beszélt, hogy szerinte most mindenkinek a focit kellene élveznie. “Ha valaki még mindig nem boldog valami miatt, sajnálom. Én mindennel elégedett vagyok és szeretek mindenkit”.

A játékosok díjazása alapvetően a nemzeti szövetségeken múlik, de egyértelmű, hogy a női labdarúgás piaci értéke a növekvő népszerűség ellenére továbbra sem vethető össze a férfiakéval.

Az UEFA becslése szerint az európai női klubfoci kereskedelmi értéke 2021-ben 116 millió euró volt. Összehasonlításul: a férfié 30 milliárd euró körül van, a különbség tehát két-három nagyságrendnyi.

“A női labdarúgás még a startup fázisban van”

értékelte a sportág helyzetét átfogó jelentésében Karen Carney, volt angol válogatott labdarúgó, a BBC és a Guardian futballszakértője.

A nőknél a legtöbb nyugat-európai országban is csak az elmúlt években jöttek létre az első profi ligák, és a csapatok kiadásai többnyire meghaladják a bevételekét, így financiálisan elég kiszolgáltatott a helyzetük a tulajdonosok újabb pénzügyi injekciói felé. Annak ellenére, hogy a női topligás játékosok fizetése Angliában évi 25 ezer font körül van, miközben a férfi Premiere League-ben a játékosok átlagfizetése meghaladja az évi 3 milliót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ labdarúgás női labdarúgás sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.