Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 18. 15:02 Tech, Világ

Azért állt le Hollywood, mert a technológia átírta az üzleti modelljét

Az amerikai filmipar jelentős része leállt, miután múlt csütörtökön a színészek is sztrájkba léptek, a munkát már májusban felfüggesztő forgatókönyvírókat követve.

Miért fontos ez? Amellett, hogy a leállás becslések szerint csak Kaliforniában naponta legalább 30 millió dollár bevételkiesést okoz, az akcióban eldőlhet, hogy a filmes szakma hogyan fog működni két fontos változás, a streamingszolgáltatás és a mesterséges intelligencia elterjedésével.

Felülnézet:

  • A streaming (Netflix, HBO Max, Disney+ és sok más hasonló szolgáltató) nemcsak a filmnézési szokásokat, hanem annak módját is alapvetően megváltoztatja, ahogy a filmkészítők hozzájutnak a jogdíjaikhoz. Ezek a szolgáltatók egyszeri előfizetési díjakat szednek, amit a korábbinál sokkal inkább – adott esetben egyenlőtlenebbül és nehezebben átláthatóan – elmorzsolnak a készítők között.
  • A mesterséges intelligencia már ma lehetővé teszi, hogy egy háttérszínészről egy nap alatt annyi felvételt készítsenek, amelyből utána szinte bármennyi háttérszerepet elő lehet állítani. Ezek a színészek így csak egyetlen napra kapnának gázsit, de az arcukkal korlátlan ideig „szerepelnének” a filmekben.

A színészek szakszervezete szinte semmiben nem tudott megegyezni a stúdiók szervezetével a jogdíjak kapcsán, de a sztrájk fő kiváltó oka az volt, hogy a fenti két változás miatt a színészek gázsija várhatóan alaposan csökkenni fog.

Alulnézet: a sztrájkhoz ugyan sok milliomos sztár adja nyíltan az arcát, a tiltakozás nem miattuk, hanem az iparág döntő részét kitevő, alacsonyabb kategóriába sorolt színészek miatt tört ki. Az ő megélhetésük kerül veszélybe, illetve eltűnik az a perspektíva, hogy belőlük sztárok lehessenek. A jól kereső sztárok általában külön szerződések szerint kapják meg a pénzük nagy részét.

A filmek készítése, illetve moziba kerülése között sok idő telik el, a sztrájk hatása csak akkor lesz látványos, ha sokáig tart, és elapad miatta a hollywoodi filmfelhozatal, erre azonban még hónapokat várni kellene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bőrgyógyászatban már bizonyított az MI - Egy magyar cég ezt ki is használtaNem elveszi, csak gyorsítja az orvosok munkáját a mesterséges intelligencia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon forradalmasítja a rákszűrést a mesterséges intelligenciaVilágszinten is élenjáró innovációval teszik hatékonyabbá az emlőszűrést idehaza, az erre szolgáló rendszer tanítása, tesztelése, kipróbálása és finomhangolása jelentős részben Magyarországon történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik - a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjukTechnológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ Hollywood mesterséges intelligencia streaming sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.